Curiozități despre faimoasa familie de Medici

de: Sorin Florea
03 11. 2021
familia medicii
Curiozitati despre faimoasa familie de' Medicii

Familia de Medici a fost între secolele al XV-lea și al XVI-lea una dintre cele mai bogate familii din Italia. Membrii acesteia s-au remarcat prin tactici nemiloase și dorințe duse la extrem pentru a căpăta putere politică și avuție. Familia de Medici și-a avut reședința în Florența, una dintre cele mai bogate zone ale Italiei în acea perioadă.

Curiozități despre familia de Medici

  • Membrii familiei de Medici nu erau de viță nobilă. Ei bine, cel puțin nu aveau sânge nobil. Dar arborele genealogic al de Medici este plin de inteligență și perspicacitate în afaceri, de aceea au și fost proclamați „Mari Duci ai Toscanei”.
  • De Medici a fost cea mai bogată familie a secolului al XV-lea. Familia a înființat cea mai populară bancă din Europa, banca Medici, și au fost pionieri în scrierea regulilor despre împrumuturi. La un moment dat, membrii de Medici au gestionat majoritatea marilor averi din Europa, de la negustori la membri ai regalității.
  • Membrii familiei au fost pasionați și susținători ai artei. Aceștia considerau că oamenii de rând ar trebui să poată vedea și aprecia arta, chiar dacă nu își permiteau să o cumpere. Acesta este motivul pentru care ei sunt considerați primii comercianți de artă din istoria modernă.
  • Familia de Medici a avut o legătură apropiată cu Michelangelo. Relația dintre celebru artist și faimoasa familie a fost una de dragoste și ură, în același timp. Unele dintre lucrările pe care mai marii familiei le-au comandat de la el s-au transformat în cele mai emblematice capodopere ale sale, inclusiv Moise, Capela Sixtină și statuia lui David. De altfel, David este atât de iconic, încât acum este simbolul Florenței.
  • Celebra familie florentină a jucat un rol esențial în crearea uneia dintre delicatesele Italiei: gelato. Bucătarul florentin Bernardo Buontalenti a inventat gelato-ul modern în anul 1565, când Marele Duce Cosimo I de Medici i-a cerut să organizeze un banchet pentru a primi funcția spaniolă de deputat. Drept urmare, la desert s-a servit gelato, scrie history.com.
  • Unii membri ai familiei au devenit papi. Pentru a fi mai exacți, patru membri ai familiei florentine au devenit papi. Cel mai faimos dintre ei a fost Giovanni di Lorenzo de Medici, cunoscut sub numele de Leon al X-lea, care avea un simț superb în artă. Acesta a vrut să reconstruiască și să restructureze Bazilica Sf. Petru cu ajutorul lui Michelangelo, dar nu erau suficienți bani. De aceea a creat „indulgențele”, documente care declarau că oamenii care contribuiau cu bani la catedrală erau absolviți de păcate.
  • Familia a avut propriul ei alchimist. Francesco de Medici avea o cameră secretă, „Lo Studiolo”, în interiorul Palazzo Vecchio, decorată cu dulapuri ascunse pline de poțiuni exotice și lucruri ciudate din toată lumea. Legenda spune că avea un dulap special pentru o substanță râvnită: opiul.
  • Galileo Galilei a avut o strânsă legătură cu celebra familie italiană. Ba mai mult în cinstea familiei de Medici, celebrul matematicien și filozof a denumit patru sfere cereşti pe care le-a descoperit stelele Medici.
  • Membrii celebrei familii erau mari mari fani ai cărnii, în toate formele ei: ficat de pui, rață, prosciutto de mistreț și, bineînțeles, bistecca alla fiorentina (friptură cu os). În acele vremuri, aceasta nu era văzută ca o dietă nesănătoasă, ci era mai degrabă una prețioasă și bogată.
  • Datorită dragostei sale imense pentru orașul Florența, ultima descendentă a familiei, Anna Maria Luisa de Medici, a creat „Pactele de familie”, care asigură păstrarea oricărei opere de artă a familiei. Pactul prevedea ca toate creațiile de artă să aparțină statului pentru a educa oamenii despre familia de Medici și pentru a atrage străini. Datorită acestei moșteniri, ne putem bucura de nenumărate comori în Florența, precum Galeria Uffizi.
  • Nu multă lume știe, însă Galeria Uffizi din Florența era locul de unde familia își conducea afacerile. Uffizi înseamnă în italiană… birouri.
  • Unul dintre cele mai uluitoare fapte despre membrii acestei familii este că ei nu trebuiau să iasă afară dacă nu le plăcea. Aceștia locuiau în Palatul Pitti din Florența, care este peste Ponte Vecchio de Uffizi. Asta înseamnă că trebuie să traversezi râul Arno pe Ponte Vecchio pentru a merge de la palatul lor, Palatul Pitti, la birourile lor, Uffizi. Drept urmare familia l-a angajat pe Giorgio Vasari pentru a construi un coridor lung de 660 m, de la locul de reședință până la birourile unde lucrau. Bineînțeles, că lucrurile au fost rezolvate.

Foto: Wikipedia.org