Curiozități despre broaștele țestoase. E adevărat că țestoasele pot trăi și fără creier?

de: Sorin Florea
02 07. 2021
broasca testoasa ss
Curiozitati despre broasca testoasa

Broasca țestoasă este o reptilă din ordinul Testudines. Aceasta s-a adaptat la mediul terestru și se găsește pe toate continentele. În România poate fi văzută în pădurile și regiunile de stepă din Oltenia, Banat și Dobrogea. La noi în țară trăiesc două specii: țestoasa de uscat bănățeană sau țestoasa lui Hermanni (Testudo hermanni) și țestoasa de uscat dobrogeană (Testudo graeca).

Curiozități despre broasca țestoasă

  • Broasca țestoasă nu are o problemă cu foamea, ea putând rezista și 400 de zile fără să mănânce. Aceasta poate hiberna în apă luni de zile, în timpul iernii, respirând prin coadă.
  • Cea mai mare și mai grea broască țestoasă din lume are 700 de kg și 3 m lungime. Aceasta este cunoscută ca broasca ţestoasă pieloasă sau Luthul (Dermochelys Coriaceea).
  • În America de Nord trăiește o broască țestoasă de 100 de kg și se distinge prin faptul că are o carapace neuniformă, iar limba este prevăzută cu un apendice în formă de vierme cu care atrage peştii şi îi mănâncă.
  • Pe insula Aldabra, din arhipelagul Seychelle (Oceanul Indian), trăiesc cele mai multe broaște țestoase din lume. Aici își duc viața liniștite peste 100.000 de astfel de reptile.
  • Un lucru incredibil îl reprezintă faptul că broasca țestoasă se poate regenera foarte repede. Astfel, dacă aceasta are carapacea avariată, chiar și în proporție de 70%, ea o poate reface în maxim 2 ani.
  • O broască țestoasă poate trăi luni de zile chiar și dacă suferă amputări. Un cercetător a scos creierul unei țestoase, iar corpul s-a mișcat încă 6 luni de zile.
  • Broaştele ţestoase sunt în general vânate de carnivore precum jaguarul, tigrul, pisicile sau unele păsări, cum sunt vulturii, care le ridică în aer dacă nu au dimensiuni prea mari şi le lasă să se izbească de stânci, pentru a le crăpa carapacea. În mediul marin, duşmanii ţestoaselor sunt rechinii, potrivit adevarul.ro.
  • Din solzii de pe carapace se produc piepteni, mânere de cuţite, rame de ochelari, cutii şi multe altele.
  • În Madagascar, trăiește o broască țestoasă care în timpul reproducerii depune între 80 și 180 de ouă, iar localnicii pregătesc din ele un ulei comestibil foarte bun.
  • Broasca țestoasă are văzul și mirosul foarte dezvoltate, în schimb creierul este mic. Aceasta are trei urechi, una de o parte și de alta a capului, iar cealaltă pe nas.

Așadar, broaștele țestoase sunt niște reptile foarte frumoase, care pot fi ținute și ca animale de companie.