Cum se țin închiși nasturii la sacou? De ce nasturele de jos stă mereu deschis?

de: Ana-Maria
05 04. 2022
Nasturii la costum
Nasturii la costum

Mulți dintre noi suntem atrași de eleganța și personalitatea celor din jur. Fie că este vorba de o femeie, fie că este vorba de un bărbat, regulile de bază ale purtării unor articole vestimentare trebuie cunoscute. Una dintre dilemele celor care participă la evenimente unde ținuta este obligatorie este: cum și când închidem nasturii la sacou.

A fost o vreme când bărbații se îmbrăcau în haine care astăzi ar putea fi denumite „de epocă”. Un bărbat era considerat bine îmbrăcat doar dacă țesătura era scumpă. Luxul și măreția erau, de multe ori, mai importante decât o tăietură bună.

Nasturii la sacou: Regula „uneori, întotdeauna, niciodată”

Există o regulă de bază atunci când vine vorba de nasturii unui sacou de costum: „uneori, întotdeauna, niciodată”. Dacă sacoul are trei nasturi, atunci „uneori” îl închidem pe cel de sus, întotdeauna pe cel din mijloc și niciodată pe cel de jos.

În cazul unui costum cu doi nasturi, întotdeauna butonul de sus va fi închis și iar cel de-al doilea niciodată. Pentru o vestă, există o regulă similară: întotdeauna nasturele de jos rămâne deschis.

Este evanghelia modei pentru bărbați (femeilor li se permite, în general, să închidă nasturele de jos). Designerii de costume pentru bărbați croiesc ținutele astfel încât jachetele și vestele de costum să arate mai bine atunci când sunt descheiate în partea de jos.

De unde această tradiție?

Povestea regelui Edward al VII-lea (care a domnit între 1901 și 1910) este adesea respinsă și considerată un mit, dar este complet adevărată. Potrivit revistelor și blogurilor de modă, există o poveste că regele Edward al VII-lea, pe vremea când era prinț de Wales și costumele deveneau la modă, s-a îngrășat prea mult pentru vestă, așa că a încetat să mai închidă nasturii de jos pentru a se așeza mai bine.

Din respect pentru el, curtea britanică și, în cele din urmă, toți ceilalți din Anglia și coloniile britanice, au încetat să-și mai închidă nasturii de jos. „Teoria Edwardiană”, așa cum este numită de directorul de modă al GQ UK, Robert Johnson, nu este întotdeauna luată în serios. Sună prea banal pentru a fi adevărat. Dar istoricii modei britanice consideră că este o realitate, chiar dacă a fost puțin confuză de-a lungul anilor.

Adevărul este că Edward al VII-lea a stabilit tendința pentru desfacerea nasturii de jos a vestelor, precum și a nasturii de jos a jachetelor, dar din două motive foarte diferite.

Povestea „teoriei Edwardiane” este spusă de Sir Hardy Amies, un creator de modă englez care a fost croitor oficial pentru Regina Elisabeta a II-a timp de aproape patru decenii. Într-o prelegere din 1992 pe care a ținut-o la Societatea Regală pentru Încurajarea Artelor, Manufacturilor și Comerțului, el a folosit pasaje din povestea „Costumul englezului” din 1670 până în prezent ce-i poartă semnătura.

Costumul de astăzi a fost introdus pentru prima dată în 1906 și a fost denumit „costumul de lounge”. Avea trei nasturi, dar era încă puțin diferit de costumul de astăzi. Era destinat unei ținute mai casual și avea o croială lejeră, astfel încât să arate bine atunci când purtătorul ținea frâiele unui cal.

„Costumul de lounge”, așadar, a început să înlocuiască hainele tradiționale de călărie. Cei trei nasturi ai paltoanelor de călărie stăteau sub talie, așa că trebuiau descheiați, astfel încât jacheta să se așeze corect în timp ce cineva stătea pe un cal.

Edward al VII-lea a decis că și nasturele de sus ar trebui să fie desfăcut, astfel că rămânea doar cel din mijloc să fixeze haina. Când costumul de lounge a început să devină de zi cu zi, Edward al VII-lea a ținut butonul de jos desfăcut pentru a aduce un omagiu stilului de haină de călărie pe care l-au înlocuit.

Un al doilea motiv ar fi că Edward al VII-lea avea un apetit „legendar”.

„Mânca o masă completă la micul dejun, prânz, ceai, cină (de obicei douăsprezece feluri). Bea moderat, dar de obicei fuma douăsprezece trabucuri enorme și douăzeci de țigări pe zi”, conform Oxford Dictionary of National Biography.

Regele Edward al VII-lea era atras de moda bărbaților. Într-o discuție care a urmat prelegerii lui Amies, acesta a fost întrebat despre veste și de ce nasturii de jos ai vestelor ar trebui lăsați desfăcuți. Amies a spus că tradiția îi este atribuită tot lui Edward.

„Edward al VII-lea și-a lăsat întotdeauna butonul de jos de la vestă deschis pentru că era gras. I se părea mai confortabil și toată lumea a copiat-o. Vestele sunt acum tăiate pentru ca ultimul nasture să nu fie închis”, a răspuns Amies, scrie Insider.

În zilele noastre, majoritatea sacourilor au doar doi nasturi. Chiar și în acest caz, sfatul creatorului de modă londonez este ca nasturele de jos să rămână deschis.

Foto: Depositphotos.com, Wikipedia