Cum se spune corect piure sau pireu?

de: Bogdan Andu
09 10. 2023
piure

Limba română este o muzică pe care cei mai mulți o aud, dar nu toți o înțeleg. Construcția limbii române a fost posibilă și cu intervențiile externe, printre care turca, franceza sau slavona. Există o multitudine de cuvinte pe care românii le percep într-un mod, dar care se pronunță sau se folosesc diferit. Cum se spune corect, piure sau pireu?

Pireu sau Piure?

Auzim tot mai des diferite persoane în rețelele sociale care realizează videoclipuri despre cum se pronunță corect diferite cuvinte în limba română. Printre acestea regăsim și cuvântul piure … sau pireu. Chiar dacă pe parcursul vieții am auzit cuvântul piure, tindem ca senzorii creierului să fie bruiați despre această nouă denumire.

Conform DEX, forma corectă și arhifolosită este piure, fiind un cuvânt împrumutat din limba franceză. Limba română nu a preluat doar cuvântul, ci și fonetica lui – purée. DEX acceptă ambele forme, piure / pireu / pire, cel din urmă fiind regionalism, iar fiecare persoană alege să îl pronunțe cum dorește, în funcție de zonă.

În același timp, Pireu este un fost port al Greciei Antice, dar și un oraș din partea sud-vestică a Atenei, fiind cel mai mare port comercial al Greciei de astăzi.

Cuvinte din română care se scriu la fel, dar au sensuri diferite

Frumusețea limbii române este că folosim câteodată cuvinte care nu au niciun sens cu propoziția în cauză. Acest lucru se întâmplă ba din neatenție, ba din necunoștință de cauză. Astfel că, există mai multe cuvinte din limba maternă care deși se scriu la fel, au sensuri diferite. Concluzionăm faptul că trebuie să învățăm sensurile cuvintelor și să le folosim în propozițiile corecte.

  • veselă / veselă. Ambele semnifică atât „bucuroasă”, dar și „vase folosite în bucătărie”;
  • para / para. Atât fruct, cât și monedă turcească;
  • haină / haină. Semnifică articol de îmbrăcăminte, dar și „rea / răutăcioasă”;
  • casa / casa. Cu sens de „hârtie/foaie” dar și „a scoate din uz / a desființa”;
  • colonie / colonie. Articol de mobilă sau teritoriu cucerit de cineva.

Foto: Depositphotos.com