Cum se scrie corect „Isus” sau „Iisus”?

de: Sorin Florea
18 04. 2022
Iisus Hristos
Cum este corect "Isus" sau "Iisus"?

Iisus Hristos reprezintă figura centrală a creștinismului, religia cu cei mai mulți adepți din lume. Peste două miliarde de oameni consideră că acesta este Fiul lui Dumnezeu care s-a sacrificat, în final, pentru iertarea păcatelor omenirii. De aceea, numele Mântuitorului nu poate fi luat în derâdere și trebuie pronunțat așa cum este corect.

Isus sau Iisus?

Toți creștinii din lumea întreagă se întreabă cum se scrie corect numele Mântuitorului, Isus sau Iisus? Folosirea unui „i” în plus a reprezentat subiect de dezbatere între credincioșii creștini. Trebuie precizat de la bun început că ambele variante sunt corecte, iar folosirea unei forme sau alte ține mai mult de tipul adepților.

Așadar, creștin-ortodocși preferă scrierea cu doi de „i”, în schimb catolicii și evanghelicii rămân la scrierea cu un singur „i”. De altfel, în Biblia catolică numele Mântuitorului este scris cu un singur „i”.

În gândirea populară din România circulă mitul conform căruia scrierea cu un singur „i” a numelui Mântuitorului reprezintă o batjocură la adresa acestuia, fiindcă în ebraică ar însemna „măgar”. Această ipoteză este falsă, deoarece niciun cuvânt care desemnează animalul în limba ebraică (hamor, ayir, athon, arod) sau în limba greacă (hupozugion, onarion, onos, polos) nu are vreo legătură cu numele „Isus”.

Ambele forme ale numelui, folosite la scară largă

Foarte multe publicații, atât în țară cât și în străinătate, folosesc numele Mântuitorului scris cu un singur „i” dar și cu doi de „i”. În concluzie ambele variante sunt corecte, iar o formă nu o poate exclude pe cealaltă.

Scrierea „Iisus” este justificată de principul tradiției și impusă în tipăriturile oficiale ale Bisericii Ortodoxe Române și adoptată prin consens tacit de un larg spectru al pieței publicațiilor. Scrierea „Isus” este preferată de catolici și neoprotestanți și are la bază o aplicare riguroasă a principiului fonematic al ortografiei românești (adică scrierea reproduce pronunțarea), a afirmat Eugen Munteanu, profesor de la Catedra de Limbă Română și Lingvistică Generală a Facultății de Litere (Univeristatea Al. I. Cuza din Iași), potrivit bisericaadonai.ro.

Modul în care este scris numele Mântuitorului are mai puțină importanță, însă relevant ar fi să respectăm cuvântul Lui, să ne iubim aproapele și să îl ajutăm.

Când s-a născut Iisus Hristos?

După atâția ani, data nașterii lui Iisus Hristos încă este dezbătută de istorici. Acest lucru se întâmplă fiindcă în Biblie, data de 25 decembrie nu este menționată ca fiind ziua în care s-a născut Fiul lui Dumnezeu.

Potrivit scrierilor biblice, Iisus Hristos nu s-ar fi născut iarna, în anotimpul în care temperaturile sunt extrem de scăzute. Cel mai solid argument provine din Evanghelia după Luca 2:8, unde se specifică faptul că în momentul nasterii Mântuitorului „în tinutul acela erau păstori care stăteau pe câmp și-și păzeau turma făcând noaptea strajă”. Iarna, oile stau în staul și nu pe câmp.

Ba mai mult, conform Bibliei, Iosif și Maria au călătorit la Betleem pentru a se înregistra cu ocazia recensământului roman (Luca 2:1-4). Genul acesta de proceduri nu era făcut iarna. Așadar, nici după mai bine de 2.000 de ani data de naștere a lui Iisus Hristos nu poate fi stabilită cu exactitate și, cel mai probabil, va rămâne o enigmă nedescifrată.

Foto: Wikipedia.org