Cum se face ciocolata?

de: Bogdan Andu
18 11. 2022
ciocolata

Ciocolata este una dintre cele mai populare dulciuri la nivel mondial. Anual, în medie, fiecare persoană mănâncă aproximativ 9 kilograme de ciocolată. Este greu de descifrat de ce oamenii au o plăcere vinovată pentru acest tip de dulce, însă, cu siguranță este un desert foarte bun. Gustul plăcut, câteodată amărui provoacă o stare de bine care ne face să vrem mai mult. Totuși, cum se produce ciocolata pe care o mâncăm? 

Câte tipuri de ciocolată există?

Ciocolata este un produs alimentar obținut din amestecul mai multor substanțe și arome. Adesea, aceasta este servită sub formă de praline, tablete sau în cofetărie. Descoperită cu peste două mii de ani în urmă, ciocolata ajunge în Europa abia în secolul al XV-lea cu ajutorul lui Cristofor Columb.

Ajunsă pe „Bătrânul continent”, gustul ei este rapid respins. Cu timpul, adăugarea potențatorilor de aromă o face să devină arhiutilizată în clasa aristocrată din Spania, Franța sau Marea Britanie. În anul 1847, tehnologia a adus noi transformări în cultul ciocolatei. O companie engleză a creat un proces prin care ciocolata era solidificată, iar doi ani mai târziu, elvețienii au început să descopere rețetea perfectă și să adauge lapte în compoziție.

În prezent există 10 tipuri de ciocolată, fiecare având proprietățile sale:

  • Ciocolată cu lapte. Este cel mai popular tip.
  • Ciocolată albă. Aceasta nu conține nici lichior de ciocolată și niciun alt produs din cacao.
  • Ciocolată neagră;
  • Ciocolată semidulce;
  • Ciocolată amară;
  • Ciocolată neîndulcită;
  • Praf de cacao;
  • Ciocolată germană dulce;
  • Ciocolată couverture. Acest tip conține un nivel foarte ridicat de unt de cacao.
  • Ciocolată ruby. Cea mai nouă formulă, realizată în China în anul 2017.

Cum se face ciocolata?

Pentru a realiza produsul final, ciocolata are nevoie de 9 pași pentru a se transforma într-un desert delicios. În primul rând este bine de știut faptul că fructul din care se realizează celebrul dulce provine din America de Sud sau Africa. Cu toate acestea, Belgia și Elveția sunt recunoscute la nivel internațional ca având cele mai bune sortimente de ciocolată.

  1. Cultivarea de cacao. Procesul lung începe prin cultivarea arborelui de cacao care se regăsesc în dreptul liniei de Ecuator;
  2. Recoltarea. Păstăile de cacao sunt culese de două ori pe an. După ce au fost tăiate, li se îndepărtează semințele;
  3. Fermentarea. Boabele sunt curățate manual și sunt expuse la lumină. Fermentarea lor are loc prin metoda grămezii pe pământ sau în cutii. Sunt lăsate timp de 2-9 zile până când prind culoarea cunoscută de maro;
  4. Uscarea și transportul. Boabele sunt lăsate să se usuce în cutii de lemn acoperite cu frunze de banană. După ce se usucă sunt ambalate pentru a fi expediate;
  5. Prepararea lichiorului de cacao. După ce sunt primite de către procesatori, boabele sunt curățate și puse la prăjit la temperaturi scăzute pentru a dezvolta aroma puternică. Sunt măcinate și transformate în două produse: pudră sau unt de cacao;
  6. Producerea ciocolatei. Masa de cacao poate fi combinată cu untul de cacao și îndulcitor pentru a face ciocolata. Ingredientele folosite, în funcție de tipul dorit sunt zahărul, untul de cacao și praful de cacao;
  7. Conching”. Proces atent de frământare, încălzire și aerare. Este utilizat pentru a da aroma finală și rafinată;
  8. Pregătirea și turnarea. Ciocolata este terminată și pregătită pentru prelucrarea finală. În timpul procesului de călire, untul de cacao atinge forma cea mai stabilă, ceea ce îi conferă ciocolatei suprafața netedă;
  9. Creativitatea. Odată dusă la ciocolatieri, aceasta poate prinde orice formă dorită. Poate fi modelată în  formă de animale, mâncare sau orice în funcție de imaginație.

Foto: Depositphotos.com