Cum se execută manevrele de prim ajutor? │VIDEO

de: Bogdan Andu
24 10. 2022
prim ajutor

Un proverb vechi spune că sănătatea este mai importantă decât toate. Însă ce te faci când în proximitatea ta o persoană a suferit un accident și specialiștii întârzie să apară? Societatea modernă a început să fie reticentă în acordarea ajutorului, însă este indicat cât mai multe persoane să cunoască manevrele de intervenție. Cum se execută corect manevrele de prim ajutor?

Care sunt manevrele care pot salva viața unei persoane?

Într-o lume imprevizibilă în care accidentele pot apărea la orice pas, oamenii trebuie să cunoască minimul de informații legate de acordarea primului ajutor. Frecvent, autoritățile și cadrele medicale realizează grupuri de practică în care sunt predate noțiunile de bază. Există și posibilitatea în care cei mai experimentați cursanți să facă parte în mod voluntar la operațiunile zilnice.

Cele mai frecvente accidente în care sunt necesare cunoștințele de prim ajutor sunt:

  • Tăieturi. În acest caz, cele mai ușoare metode de intervenție sunt reprezentate de dezinfectarea zonei și aplicarea unui unguent, urmat de o bandă adezivă;
  • Arsuri. Arsurile minore pot fi tratate cu un jet de apă rece sau un prosop umed. Dacă arsurile depășesc gradul de cunoștințe, este nevoie rapid consultarea unui medic;
  • Înțepături de insecte. Cele mai multe insecte care înțeapă au un nivel scăzut de venin. Acestea se pot trata prin apă rece sau răzuirea ușor cu unghia pentru a îndepărta acul. În cazul în care urmele lăsate trezesc suspiciuni, este necesară adresarea unui medic de specialitate;
  • Sângerări nazale. Este nevoie de a sta drept și în niciun caz NU se înclină capul pe spate. Se poate aplica o pungă de gheață, iar dacă sângerarea persistă, este imperativă consultarea medicului.
  • Fracturi. Cursurile de prim ajutor sunt recunoscute pentru acest tip de accident. Sunt predate moduri în care trebuie administrate pastile de durere, unguente, comprese sau atele.

Cum se execută manevrele de prim ajutor?

Primul ajutor nu trebuie acordat de către persoanele care nu au avut parte de un training de specialitate. Deși ajutorul este mereu bine venit, se poate întâmpla ca dorința de a face bine, să facă, de fapt, mai mult rău.

Principalele măsuri pe care cineva trebuie să le facă înainte de a oferi primul ajutor fac parte din planul ABC sau PAS. ABC înseamnă Air, Breath, Circulation, în română fiind Privește, Ascultă, Simte.

  • B/Privește. Întotdeauna trebuie privit către cavitatea abdominală/toracică pentru a verifica respirația.
  • A/Ascultă. Trebuie observat dacă există bătaie cardiacă. Cu ajutorul degetelor se verifică în dreptul carotidelor dacă există puls.
  • C/Simte. Dacă se simte respirație în dreptul obrazului victimei.

https://www.youtube.com/watch?v=nFJvSnzjbHw

Foto: Depositphotos.com