Cum este corect: ”parametrii normali” sau ”parametri normali”?

de: Sorin Florea
28 06. 2023
parametri normali

Limba română este una complexă, existând tot felul de reguli gramaticale. Cu toate acestea, vorbirea liberă este mai simplă decât scrierea, iar astfel pentru unii oameni apar diferite probleme. Una dintre cele mai întâlnite greșeli în textele scrise este cea în care cuvintele trebuie scrise cu doi de ”i”.

În mediul online a apărut următoarea întrebare: Cum este corect: ”parametrii normali” sau ”parametri normali”? Iată că oamenii au o dilemă dacă se folosească doi de ”i” sau unul singur la termenul ”parametri”. În rândurile de mai jos redactorii shtiu.ro vor elucida misterul.

”Parametrii normali” sau ”parametri normali”?

Trebuie precizat de la bun început că varianta corectă este parametri normali, cu un singur ”i”. Dar, de ce așa? Ei bine, situația este simplă și ține de context. Iată câteva exemple pentru a înțelege mai bine despre ce e vorba.

Dacă spunem: Vă mulțumim domnule doctor pentru că ne-ați ajutat să aducem pacientul în parametri /parametrii normali. Trebuie precizat că nu e vorba de niște parametri oarecare, ci de parametrii aceia de la inimă care sunt esențiali pentru funcționarea organismului uman.

Așadar, dacă în fraza respectivă putem pune cuvântul ”niște” înainte de ”parametri” atunci se scrie cu un singur ”i”. De cealaltă parte, dacă după ”parametri” se poate pune termenul ”aceia” atunci se scrie cu doi de ”i”.

Lucruri mai puțin știute despre limba română

  • Limba noastră are un singur cuvânt care începe şi se termină cu litera „Δ. Acesta este „înzăvorî” și înseamnă a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere;
  • ”Abces” este unicul termen din limba română care are grupul de litere ABC;
  • Cel mai lung cuvânt din limba noastră are 44 de litere şi îl găsim în dicţionarele medicale, nu şi în DEX. Acesta este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” și este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice care apare mai ales la muncitorii din mine în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu;

Foto: Depositphotos.com