Cum a scăpat viu Ceaușescu dintr-un accident aviatic?

de: Ana-Maria
04 04. 2022
nicolae-ceausescu
Ce pasiuni avea Nicolae Ceausescu? Cu ce se lauda liderul comunist?

Nicolae Ceauşescu a fost liderul României din 1965 până în 1989, când regimul comunist a fost oprit printr-o Revoluţie. Dictatorul român a fost admirat, temut, disprețuit, toate în același timp.

Cu opt ani înainte de a devenit conducătorul României, Nicolae Ceușescu a făcut parte din Partidul Muncitoresc Român. În toamna anului 1957, mai exact 4 noiembrie, un tragic accident aviatic ar fi putut schimba definitiv cursul istoriei României.

Nicolae Ceaușescu, victima unui accident aviatic

Nicolae Ceaușescu împreună cu delegația PMR au plecat la Moscova pentru a participa la sărbătorirea a 40 de ani de la Revoluţia din octombrie (bolşevică). În avion au fost Chivu Stoica (prim-ministru), Grigore Preoteasa, Nicolae Ceaușescu, Ștefan Voitec, Leonte Răutuși Alexandru Moghioroș.

Alături de ei erau translatorul Mihai Novicov, Ștefan Voicu, stenograful Petrescu și ofițerul de Securitate Mecu, scrie Historia. Cu ei ar fi trebuit să fie și Gheorghe Gheorghiu Dej, însă din cauza unei probleme de sănătate, acesta a rămas în țară.

Membri delegației au făcut o scurtă oprire la Kiev pentru o întâlnire cu cei de la RSS Ucraina. Ulterior, întreaga echipă trebuia să-și continue drumul spre Moscova.

Accidentul aviatic a avut loc chiar înainte de aterizare pe aeroportul din Moscova, Vnukovo. Din cauza vizibilității reduse din cauza vremii nefavorabile, avionul a aterizat într-o pădure din apropierea aeroportului unde a luat foc.

Din nefericire, piloții și Grigore Preoteasa și-au pierdut viața, iar restul membrilor au reușit să scape din avion înainte ca acesta să izbucnească în flăcări. Printre supraviețuitori s-a numărat și tânărul Nicolae Ceaușescu care avea numai 39 de ani.

Supraviețuitorii au fost duși la spitalul de partid Kremliokova pentru a primi îngrijiri medicale. Nicolae Ceaușescu a suferit câteva răni ușoare, mai exact „o contuzie la jumătatea dreaptă a coşului pieptului şi a încheieturii stângi a gambei, julituri la faţă, mâini şi picioare, starea generală fiind satisfăcătoare”, potrivit raportului emis de Ministerul Sănătăţii al URSS, scrie Adevărul.

Acest accident a provocat de-a lungul timpului numeroase controverse. Mulți dintre analiștii politici ai vremii au lansat teorii conform cărora totul ar fi fost plănuit de sovietici pentru a-l ucide pe Gheorghe Gheorghiu-Dej sau pe viitorul dictator al României, Nicolae Ceușescu.