Cine a spus „Pe aici nu se trece” și în ce context?

de: Claudiu Petrișor
04 06. 2018
bata

„Pe aici nu se trece” sunt vorbele care au rămas în istoria recentă a României. Conform istoricilor, deviza ar fi fost rostită de ostașii români care luptau la Mărășești contra trupelor nemțești.

La luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz au participat 4 divizii româneşti şi 5 ruseşti. Totuși, bătălia de la Mărăşeşti a fost cea mai importantă operaţiune militară desfăşurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial.

Există un buton roșu care poate declanșa un război nuclear?

De fapt, bătălia de la Mărășești era o contra-ofensivă a germanilor după rezistența opusă de trupele româno-ruse, cu două săptămâni înainte, la Mărăşti.

Bătălia a fost o operațiune de apărare și menținere a liniei frontului și românii au luptat cu un eroism desăvârșit. În misiunea lor de a ajunge în sudul Ucrainei, ostașii germani, conduși de generalul Anton Ludwig August von Mackensen, au întâmpinat rezistența bravei armate române.

„Pe aici nu se trece!”, a fost deviza care a stat la baza curajului nebunesc al românilor. Se pare că aceste cuvinte au fost rostite de generalul Eremia Grigorescu, comandantul Armatei 1 române, în momentul în care a trecut de pe frontul de la Oituz la acela de la Mărăşeşti, în luna august a anului 1917. Și nu, nu s-a trecut.

Curiozități despre bătălia de la Mărășești:

  • Bătălia de la Mărășești s-a întins pe durata a 29 de zile, din care în 16 zile au fost desfășurate acțiuni militare semnificative;
  • Armata 1 română a pierdut 27.410 de militari, iar Armata 4 rusă a pierdut 25.620 de militari. La nemți pierderile înregistrate au fost de 60-65.000 militari (morți, răniți sau dispăruți);
  • Bătălia de la Mărășești a fost prin durată, proporții și intensitate cea mai mare de pe frontul din țara noastră pe durata Primului Război Mondial;
  • La finele bătăliei, celebra revistă „Time” titra: „Apărarea frontului la Mărăşeşti a fost cea mai strălucită faptă de arme săvârşită vreodată de români”.

E adevărat că Regina Marii Britanii nu are nevoie de pașaport? Ce privilegii mai are Regina Elisabeta a II-a?