Cine a fost Stalin? Cum a influențat politica comunistă?

de: Sorin Florea
02 02. 2021
Iosif Stalin c
Cine a fost Stalin?

Iosif Vissarionovici Stalin s-a născut pe 18 decembrie 1878, în Gori, Georgia, și a murit pe 5 martie 1953, în URSS. Acesta a fost un continuator, în mare parte, a politicii marxist-leninste, lăsându-și puternic amprenta pe istoria Rusiei de astăzi. Stalin în rusă înseamnă „de oțel”, ceea ce a și fost liderul venit din Georgia.

Viața lui Stalin

La naștere, Stalin a avut numele de familie Djugașvili. Tatăl său a fost cizmarul Vissarion Ivanovici Djugașvili, iar mama sa, Ekaterina Geladze, provenea dintr-o familie de iobagi. Acesta a mai avut trei frați, care au murit când erau tineri.

A studiat la o școală bisericească din Gori. Ulterior, după ce a crescut, Stalin a devenit tot mai dur, asta și din cauza faptului că tatăl său îl bătea frecvent pe el și pe mama lui. Drept urmare, a fost atras de mișcarea socialistă, care ulterior a devenit comunistă.

Atras de spiritul socialismului, tânărul Iosif a renunțat să mai meargă la cursuri și, în 1899, a fost exmatriculat. După aceea, a lucrat timp de un deceniu ca ilegalist în Caucaz, fiind arestat în mai multe rânduri și, în cele din urmă, exilat în Siberia, între 1902 și 1917. Astfel, a aderat la doctrina lui V.I. Lenin, o ideologie a unui partid puternic centralizat al „revoluționarilor profesioniști”.

Stalin a fost căsătorit de două ori. Prima soție, Ekaterina Svanidze, a murit după numai 3 ani, în 1907. Acesta i-a dăruit un fiu pe nume Iakov, cu care nu a avut o relație apropiată. La înmormântare, Stalin a spus că orice sentiment de căldură umană a dispărut o dată cu soția lui. Ulterior, s-a căsătorit cu Nadejda Allilueva, care s-a sinucis în 1932, după o ceartă cu Stalin. Cu cea de a doua soție a avut doi copii: un fiu, Vasili, și o fiică, Svetlana. De asemenea, și cu cei doi copii a avut o relație rece.

Cariera politică a lui Stalin

Potrivit istoricilor, în tinerețe Stalin a fost un gangster și un criminal, care extorca bani de la persoane bogate și nu numai. În anul 1912, este cooptat în Comitetul Central al Partidului Comunist. Se adaptează ușor și observă cum merge politica mare, iar în aprilie 1917, acesta a câștigat alegerile pentru Comitetul Central cu al treilea număr de voturi în partid și a fost, mai apoi, ales în Biroul politic al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (mai 1917). După această dată nu a mai cedat puterea și funcția până la moarte.

Așa arăta Stalin când intrase, la început, în Partidul Comunist

 

De-a lungul carierei, Stalin a avut mai multe funcții importante, precum: Comisar al Poporului pentru Afacerile Naționalităților (1917-1923), Comisar al Poporului pentru Inspecția Muncitorilor și Țăranilor (1919-1922), a fost membru al Sovietului Militar Revoluționar (1920-1923) și membru al Comitetul Central Executiv al Congresului Sovietelor (din 1917).

În anul 1922, a devenit Secretarul general al Partidului Comunist și a transformat această funcție în cea mai puternică din stat. Lenin a dorit, chiar și pe patul de moarte, înlăturarea lui Stalin din partid, însă fără succes.

Lenin moare în ianuarie 1924, iar Stalin, Kamenev, și Zinoviev au condus împreună partidul, ulterior, rămânând doar Stalin. Toată politica de stat a fost schimbată și s-a trecut de la revoluția mondială la construirea socialismului într-o singură țară. S-a trecut de la un stat agrar la unul puternic industrializat unde planurile cincinale erau puse în aplicare fără echivoc. Agricultura a fost colectivizată, astfel încât fermele mici și nemecanizate să dispară.

Controlul PC asupra instituțiilor era absolut. Totul era în interiorul statului și pentru el, cine nu era de acord era împotrivă și trebuia eliminat. Astfel, aproximativ un milion de oameni au fost uciși în perioadele 1935-1938, 1942 și 1945-1950, în timp ce alții erau trimiși în Gulag (lagărele de muncă). În Georgia, aproximativ 80.000 de oameni au fost împușcați pe timpul anilor 1921, 1923-1924, 1935-1938, 1942 și 1945-1950 și mai mult de 100.000 de oameni au fost transportați în Gulag. Pe 5 martie 1940, Stalin a ordonat executarea a 25.700 de intelectuali, inclusiv 14.700 ofițeri prizonieri de război polonezi. Potrivit istoricilor, între 8 și 20 de milioane de oameni au murit în timpul domniei lui Stalin.

Cum a murit Stalin?

Stalin era un obsedat al petrecerilor nocturne, iar a doua zi el dormea și dădea ordine ca subalternii săi să conducă. După un astfel de chef, pe data de 5 martie 1953, Stalin a cedat, suferind un atac cerebral care i-a paralizat partea dreapta a corpului. A murit patru zile mai târziu la vârstă de 73 de ani.

Există, însă, teorii care susțin că Stalin ar fi fost asasinat. În anul 2003, un grup de cercetători ruși și americani au lansat ideea că Stalin ar fi ingerat o puternică otravă folosită împotriva șobolanilor, care provoacă fluidizarea sângelui, hemoragii și atacuri cerebrale. Din păcate, adevărul poate fi aflat doar dacă se va face autopsia cadavrului care este îmbălsămat.

Foto: Wikipedia