Cea mai bună rețetă vegetariană, chiftele mănăstirești din fasole

de: Sorin Florea
09 02. 2022
chiftelute-manastiresti-din-fasole
Cea mai buna reteta vegetariana, chiftele manastiresti din fasole

Când vine vorba de mâncare, gusturile nu se discută. Fiecare persoană este diferită și are cel puțin un preparat culinar pe care îl preferă la orice oră din zi. Unii oameni mănâncă mai multă carne, în timp ce alții preferă preparatele din legume. Aceștia din urmă au motive de bucurie, fiindcă un preparat mănăstiresc vechi de sute de ani le va umple de bucurie papilele gustative.

Chiftele mănăstirești din fasole

Creștinii mai pioși țin în timpul anului toate cele patru mari posturi. În aceste perioade nu se mănâncă anumite alimente și carne, astfel că preparatele culinare sunt mai restrânse. Cu toate acestea sunt o grămadă de mâncăruri care pot fi gătite, iar printre ele se găsesc și chiftelele mănăstirești din fasole.

Această rețetă se găsește, în special, în mănăstirile și familiile din nordul Moldovei, fiind foarte gustoasă și apreciată odată ce o guști. Aceste chifteluțe din fasole se servesc cu garnitură de orez, însă pot fi mâncate și singure, având un gust foarte bun.

Ingrediente pentru 4 porții

  • Două căni de fasole boabe
  • 2-3 felii de franzelă
  • O cană de orez
  • O ceaşcă de ulei
  • Două cepe
  • 5-6 căţei de usturoi
  • Un morcov
  • Un păstârnac
  • Două frunze de dafin
  • O legătură de mărar
  • O legătură de pătrunjel
  • 50 grame de făină
  • Sare și cimbru după gust.

Mod de preparare

Se fierbe fasolea, iar după ce se schimbă prima apă se adaugă morcovul, păstârnacul şi ceapa, tocate în prealabil. Ulterior, se pun cele două frunze de dafin și sare după gust. După ce a fiert fasolea se scurge de zeamă, însă lichidul nu se aruncă, fiindcă va trebui după aceea.

Boabele de la fasole sunt puse într-un bol, peste care se adaugă pâinea, înmuiată în zeama de la fasole, usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar şi mărarul şi pătrunjelul tocate. Toată compoziția se amestecă bine, iar după aceea se dă prin mașina de tocat sau blender. Apoi se formează bilele de chifteluțe, mai mari sau mai mici în funcție de preferințele fiecăruia.

Chifteluțele din fasole se dau prin făină și se pun la prăjit în uleiul încins. Zeama în care a fost fiartă fasolea este folosită pentru prepararea orezului. După ce orezul a fiert se servește cu chifteluțele din fasole.

Poftă bună!

Foto: Fanatik.ro