Ce tari suntem! Știai că prima Olimpiadă Internațională de Matematică a avut loc în România?

de: Sorin Florea
18 07. 2022
matematica c
Ce tari suntem? Stiai că prima Olimpiada Internationala de Matematica a avut loc in Romania?

Matematica este considerată un limbaj universal, iar împreună cu fizica poate explica orice fenomen din lume și din Univers. Această știință fixă a reprezentat o pasiune pentru mulți elevi, care pot participa, în fiecare an, la Olimpiada Internațională de Matematică (OIM). Iar un premiu obținut la acest concurs poate să atârne greu pentru orice participant.

Prima Olimpiadă Internațională de Matematică a avut loc în România

Competiția este una de anvergură și este o întrecere între țări. Nu multă lume știe, însă primele două ediții ale Olimpiadei Internaționale de Matematică au avut loc în România. Ambele ediții au putut fi realizate datorită academicianului Nicolae-Victor Teodorescu. Prima competiție a avut loc în anul 1959 și s-a desfășurat în două orașe: Brașov și București. Țara noastră a ocupat locul 1, cu 249 de puncte.

Cea de a doua Olimpiadă Internațională de Matematică a avut loc tot în România, la Sinaia, în anul 1960, un an mai târziu. De data aceasta, țara noastră a ocupat locul al 2-lea, cu 248 de puncte, fiind devansată de Cehoslovacia, care a obținut 257 de puncte. Ulterior, România a mai organizat alte trei ediții ale OIM: cea de-a 11-a în 1969, cea de-a 20-a în 1978 și cea de-a 40-a în 1999, toate la București. Potrivit statisticii, țara noastră a organizat cele mai multe ediții ale OIM din lume.

Curiozități despre Olimpiada Internațională de Matematică

  • Până în anul 1981 echipele participante la OIM au fost compuse din opt persoane, în anul 1982 numărul a fost redus la patru oameni, iar din 1983 s-a decis ca echipa să fie formată din șase persoane.
  • La prima ediție au participat doar șapte țări: Bulgaria, România, Polonia, RDG, Cehoslovacia, Ungaria și URSS. Numărul a crescut treptat, iar în prezent nu mai puțin de 90 de state participă, în fiecare an, la Olimpiada Internațională de Matematică.
  • Competiția a avut loc în fiecare an, exceptând ediția din Mongolia din anul 1980. O ediție atipică a avut loc în anul 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, când întrecerea s-a ținut în fiecare țară, virtual, sub supravegherea unui comisar neutru.
  • În anul 1981, la ediția organizată în Washington, echipa Statelor Unite ale Americii a obținut 314 de puncte, performanță neegalată nici până în prezent.
  • Singura echipă din istoria OIM (Olimpiada Internațională de Matematică) care a fost descalificată pentru că a trișat a fost cea nord-coreeană, în anii 1991 și 2010.

Foto: Pexels.com