Ce se întâmplă dacă refuzi încorporarea în caz de război?

de: Sorin Florea
22 09. 2022
incorporarea
Ce se intampla daca refuzi incorporarea in caz de razboi?

Războiul este un eveniment pe care aproape nimeni nu și-l dorește. Am spus „aproape nimeni”, căci pe pământ mai e și Vladimir Putin. Cu toate acestea, există momente când populația trebuie să fie pregătită pentru a face față unui conflict militar. De aceea, asemeni tuturor țărilor dezvoltate, și statul român are reguli și legi clare pentru astfel de evenimente neplăcute.

Ce riscă o persoană care refuză încorporarea în caz de război?

Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România, începând cu 1 ianuarie 2007. Cu toate acestea, dacă în țara noastră este decretată stare de război, mobilizare sau asediu, toți bărbații cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani trebuie să se prezinte la arme. Cei care refuză încorporarea riscă ani grei de închisoare. Legea este clară și stipulează în ce condiții o persoană se poate sustrage de la a-și apăra patria.

Pe baza propunerilor înaintate de centrul militar, prefectul judeţului sau al municipiului Bucureşti emite un ordin de asigurare a activităţilor de recrutare-încorporare, care este obligatoriu pentru autorităţile administraţiei publice locale, structurile cu atribuţii specifice ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti.

Sunt încorporaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen bărbaţii, cetăţeni români, care au împlinit vârsta de 20 de ani. La cerere, aceştia pot fi încorporaţi imediat după împlinirea vârstei de 18 ani. Limita maximă de vârstă până la care cetăţenii români, bărbaţi, pot fi chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen este de 35 de ani, se arată în legea nr. 446/2006, potrivit lege5.ro.

Potrivit legii din Codul Penal, persoanele care se sustrag de la încorporare în caz de război riscă închisoare între 2 și 7 ani. Trebuie precizat că bărbatul trebuie să se prezinte la unitatea unde a fost repartizat în termen de 48 de ore de la momentul înștiințării.

Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, își provoacă vătămări integrității corporale sau sănătății, simulează o boală sau o infirmitate, folosește înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani, se arată în articolul 432 din Codul Penal, conform observatornews.ro.

Bărbații care scapă de încorporare în caz de război sunt cei care au anumite probleme medicale sau au în grijă soția bolnavă, încadrată în gradul I sau II de invaliditate. Totodată, scapă de armată și cei care au grijă de minori, fiindcă soția a decedat sau au în grijă părinții care sunt grav bolnavi.

De asemenea, scapă de încorporare și personalul hirotonit sau ordinat care aparţine cultelor religioase recunoscute de lege, precum şi călugării care au o vechime în mănăstire de cel puţin 2 ani.

Foto: businessmagazin.ro