Ce se întâmplă dacă injectezi propolis în apă? Beneficiile propolisului

de: Ana-Maria
18 05. 2021
albine propolis

Propolisul este substanța rășinoasă colectată de albine din mugurii de frunze și din scoarța copacilor, în special din plop și conifere. Albinele folosesc propolisul împreună cu ceara de albine pentru a-și construi stupii. Este ca o secreție de gumă adunată de albine dintr-o varietate de plante și poate varia în culori în funcție de specia de origine a plantei.

Propolisul conține în principal rășini, balsamuri și aldehide fenolice (polifenoli), ceruri și acizi grași, uleiuri esențiale, polen, alte organice și minerale. Acizii fenolici, esterii și flavonoizii s-au dovedit a fi cei mai importanți compoziții de propolis. Albinele modifică propolisul prin glucodiaze, enzime din glandele hipofaringiene, în timpul colectării și procesării.

Propolis în apă?

În urma unor studii s-a constatat că extractele de apă din propolis pot inhiba creșterea diferitelor linii celulare și anume McCoy, HeLa, SP2 / 0, HEp-2 și BHK21 și stimulează creșterea celulei normale numite limfocit uman, rinichi de șobolan, ficat de șobolan și splină de șobolan.

Rezultatele au arătat că, în cazul liniilor celulare McCoy, HeLa, SP20, HEp-2 și BHK21, extractele de apă din propolis ar putea inhiba creșterea celulară, precum și reducerea dimensiunii celulelor. În schimb, aceeași cantitate de extract de apă din propolis ar putea stimula creșterea celulelor normale până la 60% cu aceeași concentrație utilizată pentru liniile celulare.

Astfel, acest studiu indică faptul că, deși extractul de apă din propolis constă doar din partea solubilă a propolisului, acesta permite inhibarea diferitelor linii celulare și creșterea creșterii celulelor normale. De asemenea, conține compușii specifici cu bioactivitate împotriva liniilor celulare. Deși propolisul conține un număr diferit de compuși, este clar că extractul de apă din propolis are destui compuși biologici utili pentru tratamentul unor boli, aplicații medicale și conexe.

Pentru a consuma tinctura de propolis fără a provoca greață, se trage cu seringa din sticlă cantitatea recomandata și cu acul se introduce în apă. Nu face pojghiță deasupra și se amestecă cu apa (devine un lichid de culoarea galbenă omogen).

Beneficiile tincturii de propolis

Cercetătorii au identificat peste 300 de compuși în propolis. Majoritatea acestor compuși sunt forme de polifenoli. Polifenolii sunt antioxidanți care luptă împotriva bolilor și deteriorării organismului.

Mai exact, propolisul conține polifenoli numiți flavonoizi. Flavonoidele sunt produse în plante ca formă de protecție. Se găsesc frecvent în alimentele despre care se crede că au proprietăți antioxidante, inclusiv: fructe, ceai, verde, legume, vin rosu.

Propolisul are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antiinflamatorii, dar cercetările științifice privind propolisul sunt limitate. Cercetătorii nu știu exact de ce, dar produsul apicol pare să ofere protecție împotriva unor bacterii, viruși și ciuperci.

Propolisul poate fi achiziționat în farmacii sau magazine de produse naturiste. Formele topice includ creme, unguente și loțiuni. Propolisul poate fi, de asemenea, administrat pe cale orală și vine sub formă de tablete, extract lichid și capsulă. Înainte de a lua orice supliment ce conține propolis este recomandat să întrebați medicul dacă este sigur pentru dumneavoastră.

Unii cercetători au descoperit că extractele de propolis au efecte de combatere a virusului herpes simplex tip 1, cel care cauzează herpesul bucal. De asemenea, aplicarea unui unguent pe bază de propolis poate ajuta la tratarea rănilor legate de herpesul genital. Arsurile se mai pot vindeca cu creme bazate pe propolis.

Tulburări gastrointestinale

Cercetările sugerează că propolisul poate ajuta la tratarea tulburărilor gastro-intestinale, incluzând colita ulcerativă, cancerele gastro-intestinale și ulcerele. S-a demonstrat că componentele din propolis, inclusiv esterul fenetilic al acidului cafeic (CAPE), artepilina C, kaempferol și galangină, elimină în mod eficient agenții patogeni, inclusiv H. pylori. Cu toate acestea, cercetarea se limitează la studii pe animale și culturi de celule.

Mai mult decât atât, propolisul poate ajuta la combaterea cariilor. În cercetările de laborator, oamenii de știință au descoperit că compușii găsiți în propolis au ajutat la inhibarea creșterii Streptococcus mutans, bacteria orală ce dezvoltă cariile.

Foto: Pexels.com