Ce se află sub Castelul Peleș, într-un tub de sticlă care a fost pus la fundația castelului?

de: Claudiu Petrișor
07 05. 2019
Castelul_Peles,_Sinaia_-_Vedere_panoramica
Castelul Peles

Castelul Peleș este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din România. Acesta a fost construit ca reședință de vară a regilor României și se află în stațiunea montană Sinaia. Construcția Peleșului a început în anul 1873, însă ceremonia de punere a pietrei de temelie a avut loc într-un cadru festiv la 10/22 august 1875. Puțini sunt cei care știu că, sub Castelul Peleș, într-un tub de sticlă, se află o comoară mică.

Ce se află sub Peleș?

Peleşul a fost ridicat la iniţiativa Regelui Carol I al României, cel care își dorea o reședință de vară pentru familia sa. Construcția Peleșului a început în anul 1873 și a fost prima construcţie din România a cărei fundaţie este din beton.

Conform istoricilor, ceremonia de punere a pietrei de temelie a avut loc într-un cadru festiv la data de 10/22 august 1875. Pentru a marca momentul, la fundaţia castelului au fost depuse două pergamente într-un tub de sticlă, închis într-unul de plumb, împreună cu o colecţie de monede de aur de 20 de lei, bătute în număr redus, cu chipul domnitorului Carol I. Pergamentele conţineau declaraţia de intenţie şi actul de fundaţie al Castelului Peleş și se află și astăzi acolo.

Au existat vreodată castele înconjurate de apă în care se află crocodili înfometați?

Cel care s-a ocupat de arhitectura Peleșului a fost neamțul Johannes Schultz. Inaugurarea Castelului Peleș a avut loc pe 7 octombrie 1883, dar s-au mai construit anexe și camere (Galeria de marmură, Sala de concerte, Sala Florentină, Sala mică de muzică şi baia reginei, apartamente ale oaspeților) până în anul 1914.

Câte camere are Castelul Peles?

Astăzi, castelul are 160 de camere, iar 30 sunt numai băi. În anul 2007, imobilele Peleş şi Pelişor au fost retrocedate Familiei Regale române. Familia Regală a închiriat statului român cele două imobile care funcţionează ca muzee, administrate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Care sunt locurile bântuite din România?