Ce poți să găsești în Sfântul Mormânt? Ce s-a întâmplat când specialiștii au vrut să verifice autenticitatea mormântului?

de: Claudiu Petrișor
03 04. 2024
mormantul_sfant
Mormantul Sfant

Unica relicvă materială a Sărbătorii Învierii este mormântul lui Iisus Hristos, situat la Ierusalim. Biserica Sfântului Mormânt (denumită și Biserica Sfantului Sepulcru sau Biserica Sfintei Vineri) a fost construită de către Împăratul Constantin în anul 325 d. Hr. și reprezintă pentru creștini locul unde Iisus Hristos a fost înmormântat. Totuși, ce se poate găsi în acest loc sfânt?

Unde se află Mormântul Sfânt?

Anual, milioane de creștini merg la locul săpat în stâncă oferit de Iosif din Arimateea (un evreu bogat, adept al lui Iisus), unde a fost depus trupul răstignitului în seara de vineri și care, a treia zi dimineața, a fost găsit gol de către Maria Magdalena, Maria (mama lui Iacov) și Salomeea. Aici, a fost construită în anul 325 Biserica Sfantului Sepulcru sau Biserica Sfintei Vineri.

„Iosif a luat trupul, l-a învelit într-un giulgiu curat și l-a pus în propriul său mormânt pe care și-l săpase în stâncă” Evanghelia după Matei 27:59

O echipă de la Trinitas TV a filmat în exclusivitate imagini din interiorul Sfântului Mormânt. Părintele Ioan Meiu i-a însoțit pe jurnaliști și a explicat ce se poate găsi într-unul dintre cele mai emoționante locuri din lume pentru creștini.

„Ne aflăm în Capela Îngerului, în Mormântul Domnului. Bucata de piatră pe care o avem este parte din piatră care pecetuia Mormântul Domnului, dată la o parte de către Arhanghelul Gavriil, vestind femeilor mironosițe că Hristos a înviat. Întotdeauna pe această piatră arde Sfânta Lumină care se păstrează de la an la an. Flacăra nu arde ca un foc normal și nu mistuie”, explică preotul Ioan Meiu.

Acesta mai spune: „Mormântul Domnului este, de fapt, o peșteră. Stânca îmbrăca mormântul Domnului. Mormântul originar al Domnului este la 30 de centimetri sub piatra pusă deasupra”.

Patriarhul Ierusalimului: „Până aici, mormântul este viu”

Un episod ciudat a avut loc atunci când mai mulți specialiști și-au dorit să verifice cu o sondă autenticitatea stâncii. Momentul a fost povestit de preotul Ioan Mei: „Au vrut să vadă dacă stânca de dedeseubt este stânca pe care a fost așezat Iisus. Au vrut să extragă cu o sondă rocă din interiorul acestei stânci să vadă dacă compoziția chimică este aceeași cu a întregului munte de aici. (…) Eram de față când s-a deschis Sfântul Mormânt. Un magnetism, o energie, a venit din interiorul mormântului și a stricat aparatele foarte scumpe. Patriarul Ierusalimului le-a spus cercetătorilor: ‘Până aici, mormântul este viu'”.

Mormântul Sfânt este recunoscut în prezent de 5 mari comunități: ortodox siriană, ortodox copta, ortodox greacă, siriană și romano-catolică.

Vezi aici imagini din Sfântul Mormânt!

Foto: ro.jerusalem-patriarchate.info