Ce înseamnă IOR și de unde vine numele Parcului Titan?

de: Claudiu Petrișor
18 07. 2018
iorr

Parcul Alexandru Ioan Cuza (cunoscut și ca Parcul Titan sau Parcul IOR) este unul dintre cele mai mari parcuri din București. Acesta se află poziționat în Sectorul 3. Totuși, de unde a primit parcul denumirea neoficială de IOR?

De unde vine numele Parcului IOR?

Parcul Alexandru Ioan Cuza are o suprafață de 85 de hectare, fiind al doilea ca mărime din București. Acesta a fost amenajat în anul 1970, după lucrări care au durat 5 ani.

De unde provenea numele Parcului Herăstrău și care era legătura cu substantivul „fierăstrău”?

Acronimul unuia dintre numele alternative ale parcului, IOR, provine de la numele fabricii Întreprinderea Optică Română, care se află în imediata vecinătate a parcului. Întreprinderea a fost înființată în anul 1936 și mulți ani a fost singura societate autohtonă cu tradiție în proiectarea și realizarea de aparatură opto-mecanică. În anul 1949 la IOR s-au produs primele lentile de ochelari și în 1954 primul aparat foto.

Printre obiectivele din parcul IOR se numără lacul Titan, un lac de origine naturală despărțit de podul Liviu Rebreanu (scriitor) în două segmente, denumite Lacul Titan 1 și Lacul Titan 2. Pe lac se găsesc cinci insule astfel: „Insula Pensionarilor”, „Insula IOR”, „Insula Câinilor”, „Insula Trandafirilor” și „Insula Înecaților”.

În urmă cu ani buni, cel mai înalt deal din parcul Alexandru Ioan Cuza era, de fapt, o insulă. Locurile prin care se pot plimba oamenii astăzi pe gazon erau în urmă cu zeci de ani, acoperite cu apă.

De unde vine denumirea cartierelor din București?

Tot în IOR se află și Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”. Lăcașul de cult a fost construit din lemn în stil maramureșan între anii 1994-1996 și este un loc în care în zilele de sărbătoare se adună sute de pelerini. Aceasta are o înălțime de 45 de metri. Parcul este delimitat de străzile și bulevardele Camil Ressu, Liviu Rebreanu, Câmpia Libertății, C-tin Brâncuși, Baba Novac și Nicolae Grigorescu.

Care este cea mai veche casă locuibilă din București?