Ce este un text narativ?

de: Ana-Maria
21 07. 2022
Share Your Story Typewriter
Share Your Story typed on a old typewriter.

Un text narativ este orice însemnare, poveste sau narațiune care relatează o anumită întâmplare, adică o succesiune de acțiuni într-o perioadă limitată de timp. Acesta poate avea scopuri literare sau doar declarative. În plus, textele narative pot avea mai multe forme și pot fi pe diferite suporturi, atât orale cât și scrise.

Capacitatea și dorința de a povesti este tipică omului și a fost pusă în practică încă din cele mai vechi timpuri. De exemplu, picturile rupestre din peșteri sunt un mod de a povesti, cu alte cuvinte de a surprinde situații obișnuite sau extraordinare într-un limbaj specific, astfel încât generațiile viitoare să știe ce s-a întâmplat.

Acesta este modul în care miturile, poveștile, întâmplările istorice și chiar mitologii întregi au fost transmise de-a lungul timpului. Acest lucru arată diversitatea posibilă a textelor narative pe care ființele umane sunt capabile să le creeze. Mulți teoreticieni și cercetători ai limbajului au studiat textul narativ.

Caracteristicile unui text narativ

Potrivit eBACALAUREAT, un text narativ se caracterizează de obicei prin:

  • Povestesc o întâmplare, adică un set de acțiuni și situații desfășurate într-o anumită perioadă de timp și într-un anumit loc și care pot fi reale sau fictive.
  • Sunt alcătuite din personaje (protagoniști, antagoniști, primari, secundari etc.) care interacționează între ele prin dialoguri și acțiuni.
  • Au un narator, care este vocea care spune povestea dintr-un anumit punct de vedere și folosind un limbaj specific.

Un text narativ permite să te pui în locul celuilalt. Scopul fiecărei povești este întotdeauna unul și același: să îl facă pe receptor să își imagineze acțiunile narate așa cum sunt povestite și să îl facă să trăiască experiența povestită ca pe propria experiență.

Acest lucru este ușor de observat într-o narațiune literară, cum ar fi un roman sau o povestire, dar se află și în spatele unor forme de narațiune mult mai comune și cotidiene, cum ar fi glumele, poveștile sau amintirile.

Potrivit multor teoreticieni, capacitatea noastră de a povesti este una dintre trăsăturile care ne fac umani, deoarece ne permite să ne punem în locul celuilalt și să promovăm un sentiment de empatie, egalitate și societate, care nu poate fi văzut la animale.

Structura textelor narative

Orice text narativ este alcătuit din trei faze clar diferențiate, în conformitate cu ceea ce a propus anterior filosoful grec Aristotel (384-322 î.Hr.):

  • Introducere. În care cititorului i se prezintă situația, personajele și tot ceea ce trebuie să știe pentru a începe povestea.
  • Cuprinsul sau desfășurarea acțiunii. Acțiunile încep să dezvolte un anumit tip de problemă care afectează personajele și care generează tensiune, angoasă sau îngrijorare.
  • Deznodământul sau încheierea. Momentul final în care problemele sunt rezolvate, într-un fel sau altul, și se impune o nouă stare de liniște în poveste.

Criticul literar Țvetan Todorov mai adaugă încă două elemente la această structură, care sunt:

  • Reacție sau evaluare. Situată după cuprins, apare atunci când evenimentele sunt evaluate sau judecate de către personaje sau de către narator.
  • Starea finală. După deznodământ, arată noua stare de liniște sau stabilitate care apare ca urmare a acțiunilor din deslușirea povestirii.

Textele narative pot fi de diferite tipuri, în funcție de faptul că au o intenție literară sau mai degrabă de altă natură. Astfel, sunt:

  • Narațiuni literare
  • Romane
  • Povestiri
  • Cronici
  • Povestiri scurte

Foto: Depositphotos.com