Ce este procesul de intabulare și când trebuie făcut?

de: Ana-Maria
20 09. 2021
pexels-rodnae-productions-8293693

Dacă ai achiziționat o casă, un apartament sau un teren și vrei ca documentele să fie în regulă va trebui ca proprietatea să fie intabulată. Dar, ce reprezintă, de fapt, procesul de intabulare?

Dicționarul Explicativ al Limbii Române definește verbul „a intabula” ca fiind înscrierea definitivă a unui drept de proprietate sau a unui drept real imobiliar în cartea funciară.

Altfel spus, intabularea reprezintă demersul prin care un proprietar dovedește că deține o proprietate. Acest demers se realizează efectiv prin înscrierea datelor specifice proprietății imobiliare sau a terenului în cauză în cartea funciară.

De ce se face intabulare?

Înscrierea imobilului în cartea funciară este mult mai importantă decât crezi. Intabularea îți va folosi în orice operațiune sau tranzacție al cărui obiect este reprezentat de o proprietate imobiliară.

Dacă proprietatea nu este intabulată, nu va putea face obiectul nici unei tranzacții. Pe scurt, un imobil neintabulat nu poate fi vândut sau donat.

Practic, nu vei putea vinde o locuință sau nu vei putea construi o casă nouă fără extrasul de carte funciară care are la bază documentul de intabulare.

Totodată, extrasul de carte funciară te ferește de orice riscuri și neplăceri deoarece conține toate informațiile la zi despre respectivul imobil, și anume: numele proprietarului, adresa imobilului, suprafața acestuia, evoluția juridica etc.

Tot ceea ce are legătură cu proprietatea respectivă, fie că este construcție, fie că este un teren, va trebui specificat și actualizat.

Ce acte sunt necesare pentru intabulare?

 

Actele necesare pentru un imobil care nu a fost inregistrat in Cartea Funciara sunt urmatoarele:
• acte de proprietate (în original sau copie legalizată);
• documentație cadastrală în original realizată de un expert autorizat de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI);
• certificat fiscal valabil în original, eliberat de Administrația Financiară Teritorială în care se specifică scopul eliberării certificatului;
• declarație autentică notarială (dacă actele de proprietate nu au menționate transcrierea notarială);
• dovada achitării integrale a taxei de intabulare;
• cerere standard completată și semnată de proprietar;
• cartea de identitate a proprietarului.

Durata procesului de intabulare este diferită doarece sunt mai mulți factori de care se ține cont, și anume: tipul proprietății, motivul pentru care se solicită intabularea, documentele pe care le ai deja și nevoile tale.

Foto: Pexels.com