Ce este laptele UHT?

de: Bogdan Andu
29 01. 2024
UHT

Laptele și derivatele acestuia fac parte din categoria de produse de bază din alimentația umană. Zilnic, oamenii consumă lapte sau mănâncă brânză deopotrivă. Pe rafturile magazinelor se află mai multe tipuri de lactate, printre care și un produs care produce curiozitate. Ce este laptele UHT și la ce este bun?

Ce este laptele UHT?

În fiecare zi, milioane de adulți și copii consumă lapte la mic dejun, prânz, cină sau alături de un desert. Conform medicilor de specialitate, lactatele au aport important de calciu, proteine, vitamina B2 și vitamina D. Pentru români, brânza, laptele sau smântâna sunt produse care au depășit tema timpului, făcând parte din identitatea noastră națională.

Epoca modernă a consumului de lapte nu mai înseamnă mersul la țară la rude, ci mai repede de a merge la supermarket. Aici, prețurile, calitatea și tipurile diferă, iar în același loc putem vedea lapte din regiuni și țări diferite. Unul dintre acestea se diferențiază de celelalte, fiind adesea mai puțin cumpărat, în special de români. Laptele UHT este unul care dă și acum semne de întrebare, pentru că nu mulți știu de fapt ce este acela. Deci, ce este laptele UHT și ce înseamnă mai exact UHT?

Conform specialiștilor, laptele UHT este rezultatul unei tehnologii ca urmare a pasteurizării. Întregul proces începe prin încălzirea laptelui la temperaturi foarte ridicate, adesea peste 135 grade Celsius, care durează pentru câteva secunde. Tratamentul distruge bacteriile și microorganismele, iar în acest mod se extinde durata de valabilitate a laptelui. În plus, procesul menține valoarea nutritivă a laptelui, făcându-l o opțiune sănătoasă în fiecare zi.

Care sunt avantajele acestui produs?

Laptele UHT este ținut într-un ambalaj steril, care nu necesită refrigerare, în comparație cu laptele clasic. Acest lucru îl face ideal pentru situațiile în care spațiul din frigider este limitat, dar și pentru persoanele care adesea uită laptele pe masă după ce pun în cafea sau ceai.

Beneficii lapte UHT:

  • ușurința de utilizare
  • rezistent, cu o perioadă de valabilitate îndelungată
  • poate fi folosit la diverse rețete
  • poate fi folosit în cafea, deserturi, etc
  • reprezintă o sursă stabilă de nutrienți
  • nu trebuie fiert

Foto: Depositphotos.com