Ce este complexul Cassandra?

de: Bogdan Andu
09 02. 2023
Cassandra

Psihologia minții este un domeniu vast, studiat de sute de ani. În ciuda cercetărilor amănunțite și îndelungate, încă au rămas o mulțime de necunoscute. Există foarte multe situații ale minții care pot fi tratate doar cu ajutorul specialiștilor, unul dintre ele fiind și sindromul Casandra. Ce este, de fapt, complexul Cassandra și pe cine afectează?

Ce este complexul Cassandra?

Mitologia clasică reprezintă una dintre bazele de inspirație pentru majoritatea tipurilor discipline științifice. Acestea au împrumutat diverse nume pentru evenimente, personaje sau chiar probleme medicale.

În istorie, Cassandra a fost un personaj grec, fiica regilor troieni Hecuba și Priam. Potrivit legendei, aceasta a primit darul de ghicitoare de la zeul Apollo, ulterior fiind blestemată ca niciodată să nu fie luată în considerare, nimeni să nu-i creadă viziunile. Nicio persoană nu i-a crezut viziunile până când nu a prezis războiul care urma să distrugă orașul.

Astfel, complexul Cassandra se referă la o trăsătură a anumitor persoane care au tendința de a crede că pot face „predicții” de natură catastrofală. Un aspect interesant este faptul că cele mai lovite persoane de acest complex sunt, de obicei, femeile.

Care sunt cele mai mari probleme psihologice?

Tulburările mentale sunt boli care au tendința de a afecta gândurile, ideile, dispozițiile și comportamentele celor afectați. Acestea pot fi ocazionale sau cronice. Fie că vorbim de un caz sau altul, acestea au nevoie de intervenție de specialitate, pentru că adesea, problemele psihologice nu pot fi înțelese de către apropiați și poate afecta în același timp relațiile sociale.

  • Anxietatea. Este considerată boala secolului al XXI-lea. Tulburările de anxietate îi face pe oameni să experimenteze frică și teamă constantă. Cele mai comune tulburări sunt: de panică, obsesiv-compulsivă, stres posttraumatic, anxietate socială.
  • Tulburări de dispoziție. Se estimează că 1 din 10 adulți suferă de tulburare de dispoziție. Terapia, antidepresivele și autoîngrijirea pot ajuta la tratarea pacienților. Adesea tulburările sunt: depresie, tulburare bipolară sau tulburare de dispoziție indusă de substanțe.
  • Demență. Demența este un termen care acoperă o gamă largă afecțiuni mentale. Cei care suferă de aceste probleme, pot experimenta o scădere a abilităților cognitive, iar viața poate fi afectată zi de zi. Alzheimer reprezintă până la 80% din cazurile de demență. Alte forme ale demenței sunt: Parkinson, Huntington, Wenicke-Korsakoff.

Foto: sainte-anastasie.org & alephnews.ro