Ce este cidrul? Din ce se face cidrul?

de: Bogdan Andu
07 06. 2023
cidrul

Berea, vinul sau ginul sunt extrem de populare printre consumatorii de alcool. Acestea sunt prezente în majoritatea evenimentelor importante din viața oamenilor, dar nu sunt recomandate în cantități mari. În ultimii ani, o nouă băutură a început să fie tot mai apreciată de persoanele care consumă alcool. Ce este cidrul și din ce se poate face?

Ce este cidrul?

Cu siguranță, cei mai bătrâni dintre noi nu sunt familiarizați cu această denumire de alcool. În momentul în care întrebi o persoană de peste 40 de ani, de tipuri de alcool, sigur se va gândi la bere sau la vin. În ultimele decenii, a apărut la noi în țară o nouă băutură, denumită cidru.

Aceasta este o băutură cu un nivel al alcoolului scăzut, în medie 3 – 8%, care se obține prin fermentarea fructelor. Se folosesc în preponderență mere sau pere, dar se pot folosi și gutui sau fructe de pădure. Deși în România este prezent de doar câțiva ani, producătorii din Marea Britanie sau SUA deja și-au obișnuit clienții cu acest tip de alcool.

Cu toate că se găsește în supermarketurile din întreaga lume, nu este o băutură alcoolică nouă, ea existând încă din antichitate. Primii care au realizat faptul că din mere se poate face o băutură alcoolică ușoară au fost britanicii. Odată cu încercarea Imperiului Roman de a cuceri Britania, soldații au descoperit o băutură care fermenta din mere.

Tot Marea Britanie deține recordul pentru cel mai mare consum de cidru, fiind, totodată, casă pentru cele mai mari companii producătoare de astfel de băuturi. În Europa, topul este completat de Irlanda, Finlanda, Spania sau Cehia.

Cum se produce cidru?

Conform definiției, cidrul este o băutură care se face prin fermentarea sucului de fructe. Tradițiile locale din Marea Britanie susțin faptul că doar cidrul de mere este natural și recomandat pentru consum. Ce este foarte important de reținut, este faptul că aceasta este o băutură 100% produsă din suc de fructe, fără adăugarea unui surplus de apă, zahăr, coloranți sau conservanți.

Pentru a obține un cidru perfect este nevoie să se respecte următorii pași:

  1. Sortarea fructelor. Acestea trebuie ulterior curățate și spălate foarte bine.
  2. Zdrobirea fructelor.
  3. Macerarea. Doar în cazul în care se folosesc fructe de pădure, prune sau caise.
  4. Limpezirea sucului.
  5. Corectarea. În această etapă se urmăresc aciditatea și aroma.
  6. Fermentarea. Lichidul rezultat trebuie lăsat la fermentat și acoperit cu un dop de vată. Această etapă durează între 1 – 2 luni.
  7. Extragerea și depozitarea. Se recomandă depozitarea la temperaturi de 8 – 10 grade Celsius.

Foto: Depositphotos.com