Cât de sănătoasă este brânza cu mucegai?

de: Bogdan Andu
26 04. 2023
mucegai

Brânza este un aliment comun din dieta oamenilor. Fie că ne aflăm în România, Franța sau Rusia, diferite sortimente de brânză se regăsesc pe mese. De-a lungul timpului au apărut diferite tipuri de brânză, unul  dintre cele mai interesante fiind cea cu mucegai. Cât de sănătoasă este, de fapt, brânza cu mucegai?

Cât de sănătoasă este brânza cu mucegai?

Mucegaiul este un semn care poate dezgusta pe mulți dintre noi. Este momentul în care oamenii uită de data de expirare și aruncă orice produs ar avea mucegai. Aspectul verzui și mirosul puternic sunt inconfundabile, iar consumul poate crea chiar probleme de sănătate.

Cu toate acestea, brânza cu mucegai este considerată o delicatesă, fiind consumată în diferite combinații. Fie că este utilizată sub formă de aperitiv, în paste, salate sau burgeri, acest sortiment este destul de costisitor. Are o culoare verzui-albăstruie datorită prezenței bacteriilor benefice se transformă pe măsură ce brânza intră în procesul de maturare. Gustul devine mai intens și proeminent.

Brânza cu mucegai se găsește pe rafturile supermarketurilor în mai multe varietăți: Roquefort, Danablu, Blue Stilton și Gorgonzola, cel din urmă fiind și cel mai cunoscut. Pe lângă gustul puternic plăcut, acest tip de brânză are diferite beneficii asupra sănătății umane:

  • Protejează inima. Este redus nivelul colesterolului, previne inflamarea arterelor și formarea cheagurilor de sânge. Persoanele care aleg acest tip de brânză sunt mai puțin expuși la boli cardiace.
  • Previne osteoporoza. Nivelul ridicat de calciu din brânză menține oasele puternice. 30g de brânză conțin 150mg de calciu.
  • Stimulează memoria. Nutrienții provin problemele de memorie. Asigură funcționalitatea optimă a creierului.

Alte beneficii: menține sănătatea dentară, neutralizează celulita, stimulează sistemul imunitar și ajută la prevenirea demenție.

Care sunt cele mai scumpe tipuri de brânză?

Fie că mergem la bunici sau la restaurante de fițe, brânza va fi mereu pe masă. Pare că acest aliment este un laitmotiv al vieții omului. Unii oameni preferă brânza dulce, mozarella sau urda, iar alții preferă telemeaua, feta, burduf sau cu mucegai.

  1. Pule. Făcută la poalele munților din Serbia, într-o singură fermă de pe planetă. Este cea mai scumpă brânză din lume, făcută din lapte de măgăriță și costă peste 600 de dolari/kg.
  2. Brânză de elan. Cum îi spune și numele, este făcută din elan și se găsește în Suedia. Costă aproximativ 500 dolari/kg.
  3. Stilton din aur alb. Este considerată cea mai scumpă brânză de vacă din lume. Este făcută în regiunea Leicestershire, Anglia și costă aproximativ 450 dolari/kg.

Foto: Depositphotos.com