Cât de eficiente sunt tratamentele anti fumat?

de: Bogdan Andu
03 05. 2023
fumat

Fumatul este unul dintre cele mai comune vicii pe care oamenii le au. În România, se estimează că peste 30% dintre adulți fumează, creând o problemă de sănătate și mediu. De-a lungul timpului, medicina a încercat să apară cu diverse remedii anti-fumat, multe dintre ele neavând succes printre consumatori. Care sunt cele mai eficiente metode pentru a te lăsa de fumat?

Cum te poți lăsa de fumat?

Istoria fumatului se întinde până în preajma anilor 5.000 î. Hr. Originile tutunului sunt Munții Anzi din Peru și Ecuador. De-a lungul timpului, plăcerea fumatului a cuprins întreaga Planetă, unele țări făcând o imagine de țară din țigări. În Europa, țara care consumă cele mai multe țigări este Serbia. Se estimează că peste 40% din populația activă fumează tutun.

Viciul țigărilor este unul care le face viața grea atât consumatorilor, cât și specialiștilor din sănătate. Deși este greu să oprești un consumator din a mai fuma, există totuși câteva metode care în timp și-au dovedit eficiența:

  • Evită factorii declanșatori. Este bine să se evite locurile sau compania anumitor oameni care pot declanșa dorința de a fuma.
  • Sportul. Activitatea fizică este una dintre cele mai eficiente metode prin care se poate renunța la fumat. Cu atât mai mult, după ce te lași de fumat, plămânii și corpul au nevoie de o metodă prin care să-și revină, iar sportul are beneficiile lui.
  • Înlocuirea nicotinei. Plasturii, gumele cu nicotină sau medicamentele transmise de doctor pot deveni metode eficiente prin care consumatorul poate renunța la fumat.

Din păcate (sau din fericire), cea mai sigură metodă anti fumat trebuie să fie reprezentată de psihicul uman. Fie că sunt prescrise medicamente sau se cumpără plasturi, creierul trebuie să fie cel care împinge dorința de a respinge țigările. Muzica, plimbările sau alte activități pot distrage intenția de la a fuma. Stresul este principalul motiv pentru care oamenii se apucă de fumat.

Ce boli sunt asociate cu țigările?

Fumul de țigară este foarte nociv pentru sănătatea personală, dar și a celor pasivi. Rata mortalității pentru fumători este de 3 ori mai mare decât a celor care nu au fumat niciodată. Principalele complicații medicale pe care țigările le pot cauza sunt:

  • Cancer. Fumatul este responsabil pentru aproape 90% din decesele cancerului pulmonar.
  • Boli de inimă. Fumul de țigară poate provoca îngustarea arterelor, care înseamnă un flux mai scăzut de sânge și oxigen către inimă.
  • Astm. Plămânii se degradează în mod rapid din cauza fumatului. Este favorizat astmul bronșic, ducând la atacuri bruște și severe de astm.

Foto: Depositphotos.com