Care sunt diferențele dintre vaccinul Pfizer și vaccinul AstraZeneca?

de: Ana-Maria
17 03. 2021
vaccin
Cum se facea vaccinarea pe vremuri?

La un an după ce pandemia de coronavirus a început să înconjoare globul, populația din România are trei vaccinuri diferite autorizate pentru a fi imunizată. La nivel global, 293 de vaccinuri Covid-19 se află în diferite stadii de dezvoltare: dintre care 10 sunt utilizate sau aprobate, iar 70 dintre acestea se află în studii clinice.

Compararea vaccinurilor este dificilă, deoarece niciunul nu a fost testat înainte. Dar pe măsură ce campaniile de vaccinare cresc ritmul în întreaga lume, devine mai clară posibilitatea de a ne face o idee nu numai despre care funcționează mai bine, dar și care sunt mai potrivite pentru anumite categorii de oameni.

Care sunt diferențele dintre vaccinul Pfizer și vaccinul AstraZeneca?

Urmărind doar rezultatele studiilor clinice, vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna sunt cele mai eficiente – scor 95% și respectiv 94,1%., iar AstraZeneca 60%. Cu toate acestea, pe măsură ce datele despre administrarea în masă a vaccinurilor încep să apară, imaginea devine și mai clară.

Cercetările privind vaccinul Pfizer din Israel, țara care a vaccinat cea mai mare proporție din populația sa până acum, pare să susțină datele studiilor. Dovezile au arătat că doar 0,04% dintre persoanele care au primit două doze din acest vaccin au dezvoltat Covid-19. Și un studiu separat care a comparat persoanele vaccinate și cele nevaccinate a constatat că vaccinul oferă 92% eficacitate.

De asemenea, trebuie luate în considerare și alte aspecte la compararea vaccinurilor.

Vaccinul Pfizer nu mai trebuie acum păstrat în condiții de congelare profundă, între minus 60 și 80 grade Celsius și poate fi păstrat într-un congelator medical standard între -15C și -25C timp de două săptămâni.

Cu toate acestea, alte vaccinuri, inclusiv AstraZeneca, pot fi păstrate la temperatura normală a frigiderului. Vaccinul AstraZeneca este ieftin și este pus la dispoziție în mod constant pentru țările cu venituri mici și medii.

Pfizer / BioNTech a fost aprobat în Marea Britanie, UE și SUA. Acesta este un tip de vaccin sintetic ARNm fabricat din enzime. Trimite ARN „mesager” în corp cu instrucțiuni despre cum să producă antigeni.

Oxford / AstraZeneca a fost aprobat în Marea Britanie și UE. Vaccinul de tip „vector viral” de tip A utilizează virusul unei gripe obișnuite modificat cu proteină „spike” pentru a-l face similar cu Covid-19.

Doza inițială și rapelul diferă

O altă diferență considerabilă între cele două constă în durata dintre doza inițială și rapel. Cei care se vor vaccina cu Pfizer vor primi a doua doza la 21 de zile, iar cei vaccinați cu AstraZeneca la 4-12 săptămâni, potrivit Digi24.