Care sunt diferențele dintre alune și arahide?

de: Sorin Florea
24 09. 2021
alune
Care sunt diferentele dintre alune si arahide?

Oamenii consumă alune și arahide încă din cele mai vechi timpuri. Gustul și aspectul lor diferă, la fel ca și proprietățile acestora. Redactorii shtiu.ro vă prezintă, în rândurile de mai jos, care sunt diferențele dintre alune și arahide.

Care sunt diferențele dintre alune și arahide?

Nu multă lume știe, însă între alune și arahide există o serie de diferențe, atât la nivelul aspectului, cât și la cel al cultivării. Totodată, nici proprietățile acestora nu sunt la fel.

Iată, care sunt principalele diferențe dintre alune și arahide:

  • Trebuie specificat de la bun început că alunele au o formă sferică, spre deosebire de arahide care arată precum niște păstăi.
  • Specialiștii în domeniu au catalogat alunele ca fiind fructe, deoarece cresc în pom, în timp ce arahidele sunt considerate legume, fiindcă se dezvoltă în pământ.
  • În ceea ce privește proprietățile acestora, alunele sunt bogate în vitaminele A, B, C și E, dar și în calciu, fier, fosfor și potasiu. In plus, au un continut scazut de colesterol si sodiu. Acestea sunt foarte bune pentru consumul uman, deoarece au un conținut mare de proteine, uleiuri, vitamine și săruri minerale. Totodată, au un nivel scăzut de colesterol și sodiu. De cealaltă parte, arahidele sunt bogate în vitamina B3, triptofan, acid folic, antioxidanți și vitamina E.

Cât de sănătoase sunt alunele și arahidele?

Cu toate că unele sunt considerate fructe, iar celelalte legume, ambele conțin antioxidanți care ajută la distrugerea radicalilor liberi și, drept urmare, întăresc sistemul imunitar și previn afecțiunile cardiace. Totodată, consumul acestora ajută la energizarea organismului și menținerea unei pieli cât mai sănătoase.

Cu toate că cele prăjite sunt mai gustoase, specialiști în sănătate, recomandă consumul acestora crude, fiindcă altfel își pierd din proprietăți. Este bine de știut faptul că 100 de grame de alune sau de arahide conține aproximativ 600 de calorii. Doctorii atrag atenția ca persoanele care dezvoltă ușoare alergii la consumul acestora să le excludă din alimentație.

Atât alunele cât și arahidele pot fi consumate ca atare sau adăugate în diferite salate ori preparate culinare.

Foto: Pexels.com