Care este țara unde un an durează… 13 luni?

de: Sorin Florea
14 09. 2021
Etiopia s
Care este tara unde un an dureaza 13 luni?

Sâmbătă, 11 septembrie, etiopienii au trecut în anul… 2014. Populația este în pragul sărăciei din cauza războiului și a crizei alimentare, însă, cu toate acestea, și-a găsit timp să sărbătorească venirea noului an. Speranța a apărut, din nou, în sufletul oamenilor care au realizat fel de fel de festivități pe străzi.

Etiopia, țara în care un an durează 13 luni

Etiopiene folosesc alt calendar, care este cu 7 ani și 8 luni în spatele celui gregorian. Totul se datorează faptului că a fost calculat în mod diferit anul nașterii lui Iisus Hristos. Drept urmare, atunci când Biserica Catolică și-a modificat calculul în 500 d.Hr., Biserica Ortodoxă Etiopiană nu a făcut-o. În felul acesta, noul an în Etiopia începe pe 11 septembrie, conform calendarului gregorian, sau pe 12 septembrie în anii bisecți.

Pentru etiopieni este relativ simplu să țină minte câte zile are o lună, însă pentru restul oamenilor lucrurile se complică. Așadar, un an are 13 luni în această țară africană: 12 luni a câte 30 de zile și a 13-a, ultima, de 5 zile (6 zile în anii bisecți). Timpul este calculat diferit, ziua de 24 de ore fiind împărțită în 12 bucăți de câte 12 ore, începând cu 6 dimineața. Drept urmare, mijlocul zilei și mijlocul nopții sunt la ora 6 în Etiopia.

Curiozități despre Etiopia

  • Etiopia este singura țară africană care nu a fost colonizată niciodată. Italia a avut de-a lungul istoriei două tentative de cucerire, însă de fiecare dată a fost înfrântă.
  • Etiopia are peste 105 milioane de locuitori și este a doua țară ca populație din Africa, după Nigeria.
  • În această țară se găsește Chivotul Legământului. Acesta este un cufăr auriu din lemn despre care se spune în Vechiul Testament că ar găzdui tabletele de piatră cu cele 10 porunci.
  • În această țară africană a apărut mișcarea Rastafariană. Membrii acesteia îl idolatrizează pe fostul lider Ras Tafari, cel care a devenit împăratul Haile Selassie I în 1930. Celebrul cântăreț Bob Marley a jucat un rol esențial în răspândirea mesajului acestei mișcări, iar versurile melodiei „Război”, citează discursul împăratului la Adunarea Generală a ONU din 1963, când a solicitat pacea mondială: „Până când filosofia care îndeamnă la o rasă superioară și alta inferioară este în cele din urmă și definitiv discreditată și abandonată … până în acea zi, continentul african nu va cunoaște pacea„.
  • Etiopia poate fi considerată raiul vegetarienilor, fiindcă gastronomia acestei țări este una dintre cele mai diversificate, gustoase și sănătoase de pe întreg continentul african.
  • În Etiopia se vorbesc peste 80 de limbi și dialecte, iar limba oficială este amharica. Aici, oamenii se înțeleg unii cu alții în amharică, oromo, engleză și arabă. Țara are și un alfabet propriu – abugida – care include 209 simboluri.

Foto: bbc.com