Care este singurul loc din România unde se găsesc roci pe care călcau dinozaurii?

de: Sorin Florea
22 06. 2021
Muntii_Macinului
Care este singurul loc din Romania unde se gasesc roci pe care calcau dinozaurii?

Dinozaurii au trăit pe Pământ acum 243-233,23 milioane de ani în urmă. Aceștia au fost un grup de diverse reptile, care au fost prezente și pe teritoriul României. Turiștii care vor să calce pe urmele unde au fost aceste animale imense o pot face și în prezent. Unde? În Dobrogea, Munții Măcinului.

În comparație cu tinerii munți Carpați care au luat naștere în urmă cu 65 milioane de ani, Munții Măcinului s-au format acum 300-400 milioane de ani ca rezultat al orogenezei hercinice.

Locul din România unde rocile sunt dinaintea dinozaurilor

Majoritatea pasionaților de drumeții montane aleg să meargă, la un moment dat, prin cei mai vechi munți din România, cei ai Măcinului. Obiectivul principal îl reprezintă Sfinxul din Dobrogea. O piatră șlefuită, de-a lungul timpului, de fenomenele naturii, care arată ca un bărbat îngândurat cu privirea îndreptată către pământ.

Nu multă lume știe, însă Sfinxul nu este singura atracție din Rezervaţia Naturală Munţii Măcin. Aici pot fi văzute roci care datează dinaintea dinozaurilor. Cel mai probabil, aceste imense reptile au călcat la un moment dat peste aceste pietre. Turiștii care aleg să viziteze zona vor fi fermecați de peisaje aride, de stânci ranitice, de păduri mediteraneene, păduri de silvostepă unde creşte bujorul dobrogean, păduri de fagi, canioane săpate de cursurile de apă, poieni cu flori variate și multe altele.

Pasionații de drumeții montane au la dispoziție, în această zonă, nu mai puțin de nouă trasee turistice. Fiecare drum are frumusețea lui și pune la picioarele turiștilor întreaga istorie a zonei.

Parcul Național Munții Măcinului

Este o arie protejată de interes național, care se găsește în partea de sud-est a României. Obiectivul valorificării și conservării acestei zone a fost faptul că munții Măcinului reprezintă cea mai veche formațiune geologică din țară.

Prima idee de înființare a Parcului Național Munții Măcinului a apărut în anul 1998 și a fost stabilită prin lege în anul 2000. Parcul național include rezervația naturală Pădurea Valea Fagilor și se suprapune atât sitului de importanță comunitară Munții Măcinului, cât și ariei de protecție specială avifaunistică Măcin – Niculițel.

În această zonă, de-a lungul timpului, au fost numeroase mișcări tectonice care au dus la formarea unui lanț muntos cu o mare complexitate geologică.

Foto: Wikipedia.org