Care este pluralul cuvântului „mălai”?

de: Sorin Florea
20 09. 2023
malai

Limba română are peste 60.000 de cuvinte în componența sa, potrivit Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române. Multe dintre acestea sunt necunoscute pentru oamenii de rând, asta și pentru că mediul în care trăiesc nu necesită folosirea anumitor anumitor termeni pentru a realiza o comunicare.

Cu toate acestea cuvântul ”mălai” este unul des folosit, însă foarte puțini oameni știu pluralul acestuia. De frică să nu folosească o variantă greșită, cei mai mulți dintre cetățeni nu utilizează forma de plural. Dar care este?

Cum se spune mălai la plural?

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), mălaiul este ”făina de porumb”. Acest produs alimentar este obținut prin măcinarea boabelor uscate de porumb, la moară. O altă definiție dată în DEX pentru mălai spune că acesta este un ”aliment preparat din făină de porumb, de mei sau de alte cereale, dospit și copt în cuptor; aliment preparat din făină de porumb frământată cu lapte (și cu zahăr)”.

În ceea ce privește pluralul cuvântului ”mălai” foarte mulți oameni folosesc termenul ”mălaiuri”, considerând că este varianta corectă. Din păcate este greșit, iar singura formă corectă este considerată ”mălaie”. Cu toții știm că din mălai se produce celebra mămăligă, preparatul culinar atât de iubit de români.

Lucruri inedite despre limba română

România este cunoscută pentru varietatea dialectală a limbii române. În diferite regiuni ale țării, există cuvinte și expresii care nu sunt înțelese de către vorbitorii din alte zone. Acest lucru face ca limbajul să fie colorat și variat.

Limba română are o gramatică complexă, inclusiv o declinare a substantivelor și un sistem de conjugare a verbelor, cu numeroase timpuri și moduri. Aceasta poate fi o provocare pentru cei care învață limba pentru prima dată.

Limba română face parte din familia limbilor romanice, ceea ce înseamnă că are rădăcini în latina vulgară, limbajul vorbit în perioada antică în provincia Dacia (în teritoriul României de astăzi). Este singura limbă romanică din Europa de Est.

Limba noastră folosește alfabetul latin, la fel ca majoritatea limbilor europene. Alfabetul românesc are 31 de litere.