Care este diferența dintre PFA, II, SRL și SRL-D?

de: Sorin Florea
12 10. 2020
afaceri
PFA, II, SRL si SRL-D

Ce e mai bine să înființezi: PFA, II, SRL sau SRL-D? Dezvoltarea unei persoane se face de-a lungul întregii vieți și poate fi atât emoțională cât și profesională. În rândurile de mai jos vă vom arăta ce tip de firmă vă puteți face, care să se plieze pe dorințele și nevoile dumneavoastră.

Care este diferența dintre PFA și SRL?

Asemănări și diferențe între PFA și Întreprinderea Individuală (II)

Atunci când o persoană vrea să se apuce de afaceri este bine să știe ce tip de firmă îi trebuie. Persoana Fizică Autorizată (PFA) și Întreprinderea Individuală (II) sunt cele mai ușoare tipuri de firmă din țară. Ambele firme pot fi înfințate de o singură persoană și pot fi create în 2-3 zile, tot la fel de simplu putând fi și desființate.

Ulterior pot fi introduse în firmă și alte persoane, iar contabilitatea este ușoară și poate fi ținută fără contabil. Banii pot fi retrași fără să fii taxat de stat. Pentru a face una dintre aceste firme trebuie să ai calificare în domeniul în care vrei să prestezi activitatea. Din punct de vedere fiscal PFA-ul și Întreprinderea Individuală sunt identice.

Diferența dintre cele două firme este că la PFA poți avea maxim trei angajați, în timp ce la II maxim opt angajați. Totodată, la PFA poți avea maxim 5 coduri CAEN, iar la II maxim 10 coduri CAEN.

În ceea ce privește sistemul de taxe situația este în felul următor: 10% din profit – impozit și dacă veniturile firmei pe an depășec plafonul de 12 x salariul minim ești obligat să plătești și sănătate și pensie.

Ce este SRL-D?

în România, societatea cu răspundere limitată (SRL) și societatea cu răspundere limitată-debutant (SRL-D) sunt cele mai des înființate firme. Aceste tipuri de firme se înființează în 2-3 zile, însă durează 2-3 luni dacă vrei să le închizi. Fondatorii unui SRL pot fi maxim 50 de persoane – asociați si administratori. Dacă situația se complică și apar datorii, asociații răspund în limita capitalului social, în schimb administratorul firmei răspunde cu bunurile proprii.

Contabilitatea firmei este una complexă și are nevoie de un contabil profesionist. Un SRL poate avea, de la înființare, în obiectul de activitate toate codurile CAEN fără restricții.

În ceea ce privește SRL-D, aceasta a fost constituită pentru a ajuta persoanele care nu au avut niciodată o firmă. Cei care aleg să înființeze o astfel de societate sunt scutiți de la plata unor taxe la Registrul Comerțului pentru o perioadă, care mai degrabă este o amânare.

După 3 ani de zile SRL-D trebuie transformat în SRL, iar această schimbare e mai scumpă decât suma pe care ai plati-o dacă ți-ai face de la început SRL. Dacă vrei să desființezi un SRL-D înainte de cei 3 ani, vei fi obligat să plătești taxele de înființare de care ai fost scutit + taxele de desființare.

O societate cu răspundere limitată-debutant este limitată la 5 asociați/administratori. Totodată, această firmă poate avea doar 5 grupe de coduri CAEN și există o serie de activități interzise. Trebuie specificat că anual cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent se reinvestește. Singurul beneficiu al unui SRL-D față de un SRL e scutirea de la plata CAS-ului din partea angajatorului pentru cel mult patru salariați.

SRL și SRL-D sunt identice din punct de vedere fiscal. Taxele sunt următoarele: 1-3% din venit, 16% din profit, 5% din suma pe care o scoți din firmă – impozitul pe dividente, impozite cu angajații care pot ajunge până la 42% din salariul brut al salariatului.

Cel mai indicat este ca atunci când dorești să te apuci de o afacere să consulți un contabil.

Foto: Pexels.com