Care este cea mai veche fotografie făcută în România?

de: Claudiu Petrișor
22 04. 2019
bucuresti4

Istoria instantaneelor este îndelungată, iar prima fotografie a fost făcută acum aproape 200 de ani. Prima fotografie care prezintă o ipostază din realitate, se numește „Vedere de la fereastra din Le Gras”. Aceasta a fost realizată în anul 1826 de către inventatorul francez Nicéphore Niépce. Totuși, care este cea mai veche fotografie făcută în România?

Este destul de greu de făcut un astfel de top, însă se pare că în anul 1856 orașul București era fotografiat pentru prima oară. Cel care a fotografiat principalele obiective din Capitala Țării Românești a fost Ludwig Angerer, un farmacist austriac.

Totuși, fotografiile cu pricina se pare că ar fi fost comandate de armata habsburgică pentru a avea o viziune asupra Bucureștilor de altădată.

De ce Bucureștiul se mai numește și „Micul Paris”? Cine i-a dat această poreclă?

În fotografiile semnate de către Ludwig Angerer (1827-1879) se văd o serie de construcții dispărute, dar și modificările ce au intervenit asupra Dâmboviței sau a unor cartiere.

Ludwig Angerer a lucrat o perioadă ca și fotograful personal al Împăratului Franz Joseph I la Curtea de la Viena. Se întâmpla după anul 1960.

Care este cea mai veche casă locuibilă din București?

250 de ani este vârsta pe care o are cea mai veche casă locuibilă din București. Imobilul cu pricina se află în Cartierul Armenesc. Conform istoricilor, construcția casei ce poartă și astăzi numele „Casa Melik” a început în anul 1760.

Astăzi, în Casa Melik funcţionează Muzeul Theodor Pallady, care adăposteşte colecţia soţilor Serafina şi Gheorghe Răuţ. Casa Melik, situată pe strada Spătarului la numărul 22, a fost declarată monument istoric.

Unde a fost montat primul semafor din București și cum arăta?

Astfel arăta o piață de flori din București

Foto: activenews.ro