Care este animalul cu cea mai mare inimă? Ce viețuitoare este ”mărinimoasă” la propriu?

de: Claudiu Petrișor
03 04. 2018
inima

Se spune, la modul figurat, că oamenii au inimă mare atunci când sunt buni cu semenii lor. Însă, v-ați întrebat vreodată: Care viețuitoare are cea mai mare inimă, la propriu?

Noi am făcut asta și în urma unui research vă vom prezenta răspunsul la întrebarea care cu siguranță v-a stârnit și vouă curiozitatea.

Se spune că mărimea organelor interne, atât la om, cât și la restul vietăților, depinde de dimensiunea corpului. Astfel, cu cât corpul este mai mic, cu atât inima este mai mică. Și invers. Acum, ce creatură de pe pământ are cel mai mare cord? Teoretic, așa cum am explicat mai sus, trebuie să fie cel mai mare animal de pe Terra. Și care este acesta? Balena, corect!

Ce înseamnă Abracadabra?

”Balena albastră (Balaenoptera musculus) este un mamifer marin din subordinul balenelor cu fanoane (Mysticeti). Cu o lungime de 30 m și cu o masă corporală de peste 170 tone, este cel mai mare animal cunoscut că ar fi existat vreodată”, spune Wikipedia. Se pare că balena depășește în dimensiuni chiar și cel mai mare dinozaur preistoric.

Inima balenei cântărește „doar” 600 de kg

Inima balenei albastre cântărește în jur de 600 kg, având asemenea dimensiuni impresionante pentru a putea pompa sângele necesar unui corp atât de mare. Arterele inimii au un diametru considerabil pentru a putea asigura circulația optimă. Asemeni inimii, mai toate organele balenei sunt cele mai mari din întreg regnul animal. Un exemplu este limba, care cântărește aproximativ 2,7 tone. La polul opus se află gâtul balenei, care are o circumferință foarte mică (30-40 cm), în comparație cu gura imensă. Și creierul este mai mic decât ne-am aștepta la un animal de asemenea dimensiuni: cca. 7 kg.

Ouă cu coajă albă VS ouă cu coajă maro. Care este diferența dintre ele?

Balenele albastre pot atinge viteze de până la 50 km/h pe distanțe scurte, de obicei când sunt în interacțiune cu alte balene. Viteza lor de ”promenadă” este, însă, cea de aproximativ 20 km/h. Când se hrănesc, își reduc avântul până la 5 km/h.

Oamenii de știință estimează că balenele albastre pot trăi cel puțin 80 de ani, însă nu există dovezi clare ale acestei teorii. Cel mai îndelungat studiu atestat efectuat asupra unui singur individ are 34 de ani și este realizat pe un exemplar din Pacificul de Nord-Est.

Balenele, în prag de extincție

Deși balena albastră este o specie care s-a aflat pentru multă vreme în prag de extincție, acest lucru nu s-a întâmplat din cauza prădătorilor naturali. Asta din motiv că balena are un singur prădător, acela fiind orca. Au fost efectuate studii care au arătat că până la 25% din balenele albastre mature au cicatrici rezultate, cel mai probabil, în urma atacurilor unor orci. Nu se cunoaște, însă, care este rata mortalității balenelor din această cauză.

Unde se duce Soarele noaptea?

Dacă nu sunt orcile de vină pentru diminuarea atât de masivă a populației de balene albastre, atunci cine? Vânătorii de balene, bineînțeles! Asta până în anul 1966, când Comisia Internațională pentru Vânătoarea de Balene a interzis vânatul balenei albastre.

Coada balenei albastre