Care a fost prima școală din Țările Române?

de: Sorin Florea
13 09. 2021
scoala_veche-scaled-c-1210x680
Care a fost prima scoala din Romania?

Școala românească are o istorie îndelungată, cu dascăli care au modelat mințile elevilor ce aveau să schimbe fața României și a umanității prin realizările lor. Prima școală românească a fost construită în anul 1495, în cartierul istoric Scheii Braşovului, în curtea Bisericii Sfântul Nicolae.

Care a fost prima școală din România?

După aproape 100 de ani de la construirea ei, în anul 1583, în această școală au avut loc primele cursuri în limba română. Clădirea este plină de istorie și cultură, aici diaconul Coresi și-a putut tipări primele cărți în limba română, în Transilvania. Construcția actuală datează din anul 1760 și fost declarată monument istoric. Practic tot ceea ce a dat mai bun, ulterior, învățământul românesc a pornit de la această școală.

Perioada în care a apărut prima școală românească a fost una dificilă, unde oamenii se chinuiau să supraviețuiască cu puținul pe care îl dețineau, iar cei care aveau parte de învățături erau bogații vremii. Drept urmare, cine studia la prima școală românească trebuia să vină de acasă cu o găleată de grâu, un car cu lemne și 4 florini (n.r. – bani suficienţi pentru a cumpăra 3, 4 boi la acea vreme). Astfel, elevul ajungea să studieze gramatici, învățătură bizantină, pilde din biblie, dar și filozofia secolului al XVI-lea. Totodată, se învățau replici celebre din Aristotel, Democrit și alți filosofi celebri.

Ce poți vizita la „Muzeul Prima Școală Românească”?

Cei care aleg să viziteze prima școală românească au ce vedea, fiindcă muzeul adăposteşte aproximativ 4.000 de cărți vechi și peste 30.000 de documente. Totodată aici pot fi admirate și numeroase obiecte muzeale care atestă dorința de cunoaștere a înaintașilor noștri.

Prima școală românească este formată din mai multe încăperi, care pot fi vizitate:

  • Sala „Anton Pann” – În această sală, marele povestitor Anton Pann a ținut multe prelegeri, de la care s-au păstrat cărți și documente valoroase.
  • Sala „Diaconul Coresi” – Aici, diaconul a scris primele cărți în limba română, despre care Lucian Blaga a spus că sunt “întâiul mare poem al unui neam”.
  • Sala „Cartea, factor de unitate națională” – În această sală, găsim opere de o valoare inestimabilă, dovada clară că istoria României a fost încercată din greu, de-a lungul timpului:“Biblia de la București” (1688), “Cazania lui Varlaam” (1643), “Îndreptarea legii de la Târgoviște” (1652), un “Tetraevanghel” scris pe pergament din vremea lui Alexandru Lăpușneanu, manuscrise de înțelepciune creștină din secolul al XV-lea și multe altele.
  • Sala „Cartea și cărturari brașoveni” – În această cameră pot fi observate operele celor care au slujit atât biserica cât și prima școală românească. Creațiile lor au îmbogățit cultura românească și au fost un reper pentru viitoarele generații.
  • Sala „Cu Vatră” – Aici, pot fi admirate câteva obiecte casnice și icoane tradiționale ale trecutului. În felul acesta se poate observa cum au fost transmise, din generație în generație, tradițiile și obiceiurile poporului român.

Potrivit datelor oficiale de la Ministerul Educației Naționale, în anul 2019, în România existau 6.293 de unităţi şcolare. Pe lângă acestea sunt alte 11.171 de structuri arondate. Acestea pot fi clădiri de şcoli, grădiniţe sau creşe.