Campione d’Italia, orașul italian înconjurat în întregime de Elveția

de: Claudiu Petrișor
02 04. 2024
campione-1200
Campione d’Italia

Toată lumea știe că Elveția se învecinează cu Italia, dar puțini sunt cei care au auzit despre povestea regiunii Campione din Lugano, o enclavă italiană din provincia Como, regiunea Lombardia. Această regiune care aparține Italiei este complet înconjurată de Elveția. Cum s-a ajuns în această situație?

Campione d’Italia, o mini Italia în Elveția

Conform definiției, o exclavă este o porțiune a unui stat complet înconjurată de teritoriul altor state. Fix ceea ce este și Campione d’Italia. Dar, și o enclavă, întrucât este un teritoriu de mici dimensiuni având o populație puțin numeroasă, aflat în apropierea graniței dintre două state, în interiorul unuia, dar aparținând celuilalt.

Ei bine, locuitorii localității Campione (care aparținuse în trecut provinciei Tessin, provincie care, la rândul ei, aparținuse regatului Lombardia) n-au fost de acord să devină cetățeni elvețieni în anul 1798, când provincia Tessin a fost atribuită Elveției. Astfel că regiunea Campione a devenit în acest fel o exclavă a regatului Lombardia, iar din anul 1871 (după unificarea Italiei) o exclavă a Italiei. Enclava a căpătat „statutul special” în secolul al XVIX-lea, în urma reunificării Italiei. Atunci, Elveţia şi Italia au făcut un schimb de teritorii, localitatea Campione d’Italia fiind, tehnic vorbind, transferată Italiei.

Sufixul „d’Italia” a fost adăugat în secolul al XX-lea, la cererea lui Benito Mussolini, liderul politic italian care a devenit dictatorul fascist al Italiei din anul 1925 și până în 1945, la sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial.

Campione d’Italia, administrat de două state

Locuitorii din Campione d’Italia (2.000 de suflete) sunt obișnuiți cu statutul lor ciudat, care se întinde pe mai bine de un mileniu. Conform unui acord de lungă durată între cele două țări, aceștia lucrau pe teritoriul vamal elvețian, plăteau facturi cu franci elvețieni, dar erau deserviți de poliția italiană care conducea mașini cu licență elvețiană.

Serviciile municipale, de la colectarea gunoiului până la educație, au fost furnizate de Elveția. În anul 2016, însă, Roma a cerut Elveţiei să cedeze în totalitate controlul enclavei, astfel că de la 1 ianuarie 2020 ea a devenit parte a Uniunii Europene.

Orașul este cunoscut pentru cel mai vechi și mai mare cazino din Europa, Casino d’Campione, scrie bbc.com. Din păcate, cazinoul a fost brusc închis în anul 2018, lăsând sute de oameni fără loc de muncă.

Foto: ilfattoquotidiano.it