Bradul la români. De ce n-au vrut românii brad împodobit de sărbători la începuturi?

de: Claudiu Petrișor
10 12. 2018
braduc

Pomul sau bradul de Crăciun este de obicei un brad verde decorat, natural sau artificial. Acesta este în mod tradițional asociat cu celebrarea Crăciunului. Este adus în case și decorat cu lumini de Crăciun. Totuși, românii nu și-au dorit de la început să adopte moda Occidentului cu bradul împodobit dintr-un motiv de-a dreptul interesant.

Bradul de Crăciun la români

De sute de ani, în mediul mioritic, bradul constituia un element deosebit de important la nunţi şi înmormântări. Numai că, în spațiul carpato-danubiano-pontic, brad împodobit se făcea doar la înmormântări în anumite zone ale României, pentru a alunga spiritele rele. Acesta a fost motivul pentru care românii au fost reticenți la adoptarea obiceiului occidental.

Cât timp stă Moșul în fiecare casă? Câți kilometri parcurge în noaptea de Crăciun?

Primii brazi au apărut pe teritoriul țării noastre în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în casele locuite în Țara Românească de nemți. Apoi, treptat, pomul de Crăciun a fost integrat firesc în sărbătoarea Crăciunului, și toți românii aveau în case un asemenea pom, mai ales că brazii se găseau din belșug în pădurile de pe întreg teritoriul României.

Curiozități despre bradul de Crăciun:

  • Primul brad de Crăciun a fost împodobit la Riga, capitala Letoniei, în anul 1510;
  • Prima instalatie electrică a fost inventată în anul 1882, de către Edward Johnson, asistentul lui Thomas Edison, cel care a inventat becul;
  • Conform obiceiului, în Suedia, bradul rămâne împodobit încă 20 de zile de la Crăciun;
  • Cel mai vândut brad de Crăciun este molidul din Norvegia;
  • În Statele Unite ale Americii, există mai mult de 4.000 de programe de reciclare a brazilor.
  • În anumite părți din America Latină, se împodobeşte cactusul. Motivul? Sud-americanii nu au brazi pe toate drumurile, astfel că s-au adaptat și decorează cactuşi.

Iisus Hristos nu s-a născut pe 25 decembrie. De ce sărbătorim Crăciunul pe această dată?

Foto: Pexels.com