Ar putea un om înghițit de viu să supraviețuiască în interiorul unei balene?

de: Claudiu Petrișor
02 05. 2019
balena_buna

Toată lumea știe povestea lui Pinocchio, băiețelul de lemn care a supraviețuit după ce a fost înghițit de o balenă. Sau, de ce nu, povestea Ionei, personajul lui Marin Sorescu, ce este înghiţit de un peşte uriaş.

În viața reală, ce șanse sunt ca un om înghițit de viu să supraviețuiască în interiorul unei balene sau al unui pește gigant?

Oamenii de știință cred că sunt șanse minime ca cineva să supraviețuiască dacă este înghițit de un pește gigant. De exemplu, să presupunem că un om ar putea fi înghițit de o balenă albastră, cel mai mare mamifer de pe Terra. Cu o lungime de aproximativ 30 m și cu o masă corporală de peste 170 tone, balena albastră este cel mai mare animal cunoscut că ar fi existat vreodată.

În ciuda gabaritului său, esofagul balenei este extrem de subțire. Acesta poate ajunge la aproximativ 10 centimetri dacă este întins. Astfel, sub nicio formă un adult nu ar putea să fie înghițit de balenă.

Cum au încăput toate animalele în arca lui Noe?

Există însă alte balene, ca de exemplu, cașalotul, care are esofagul mai mare și ar putea să înghită un adult. Dacă, să presupunem, un om ar supraviețui după ce a fost înghițit și nu ar fi sfârtecat de dinții cașalotului, ceea ce este aproape imposibil, acesta ar ajunge în una dintre cele patru camere din stomac, fiecare de mărimea unei vaci. Aici, acesta ar urma să fie descompus de acidul gastric produs de mamifer. În plus, lipsa de oxigen din interiorul cașalotului ar face ca „prada” să moară în câteva minute.

Așadar, răspunsul la întrebarea „Ar putea un om să supraviețuiască în interiorul unei balene sau al unui pește gigant?” este „NU, sub nicio formă!”.

Cât timp ai putea să supraviețuiești într-un sicriu dacă ai fi îngropat de viu?