Viața lui Vlad Țepeș, pusă sub lupă de istoricii chimiști. Ce detalii au ieșit la iveală despre Dracula?

de: Sorin Florea
12 12. 2022
Vlad Tepes
Viata lui Vlad Tepes, analizata cu ajutorul unor istorici chimisti

Vlad Țepeș este cel mai cunoscut personaj din istoria României în plan mondial. Acesta a devenit celebru pentru metodele sale de a-și trage în țeapă inamicii, fiind unul dintre cei mai duri conducători români din toate timpurile, dar și pentru asocierea cu Dracula. Domnitorul a fost fiul lui Vlad Dracul și, drept urmare, el a mai fost denumit și Vlad Drăculea.

Vlad Țepeș s-a născut în anul 1431, la Sighișoara, și a marcat pentru totdeauna istoria Țării Românești. Viața sa a fost studiată intens de istorici, iar personajul a devenit și mai celebru odată cu lansarea romanului „Dracula”, acum 125 de ani, a lui Bram Stoker.

Cum arăta cu adevărat Vlad Țepeș, zis Dracula?

Oamenii de știință au descoperit o scrisoare veche de peste 500 de ani, scrisă chiar de Vlad Țepeș, care l-ar fi inspirat pe Bram Stoker să realizeze celebrul roman. Gleb și Svetlana Zilberstein au venit în Transilvania pentru a extrage material genetic dintr-un document redactat chiar de Țepeș. Pe această scrisoare s-au găsit saliva, amprentele și transpirația ale celui numit Dracula.

A fost mistic faptul că extrăgeam moleculele lui Dracula în ziua în care romanul lui Bram Stoker a fost publicat acum 125 de ani. Nu am planificat în mod special această dată. Toată noaptea, după extragerea moleculelor lui Dracula, a plouat, câinii au urlat și a fulgerat. Era într-adevăr o atmosferă foarte magică. Contele Dracula și-a binecuvântat eliberarea din arhiva românească, a spus Gleb Zilberstein, potrivit theguardian.com.

Cei doi cercetători se consideră chimiști istorici și încearcă prin această metodă să ofere un portret cât mai clar al vieții duse de personajul analizat, mediul în care a trăit și stilul de viață avut. Procesul este unul laborios, însă în final oferă o perspectivă care poate schimba datele istorice cunoscute până în prezent.

Așa arată scrisoarea redactată de Vlad Țepeș.

Când sunt găsite „biomolecule istorice”, începem să le analizăm. Determinăm în principal proteine și metaboliți. Aceste molecule sunt mai stabile decât ADN-ul și oferă mai multe informații despre condițiile de mediu, sănătate, stilul de viață, nutriția persoanei istorice căreia i-au aparținut moleculele, a adăugat Gleb Zilberstein, conform sursei citată mai sus.

Voievodul Vlad Țepeș a murit la vârsta de 45 de ani, însă nu se știe exact din ce cauză. Unii istorici susțin că acesta a fost ucis de boierii care erau nemulțumiți de domnia sa, însă alții consideră că a fost asasinat de turci. Un lucru însă este cert, potrivit documentelor istorice, Vlad Țepeș a fost trădat de boieri, fiind organizat un complot împotriva sa.

Cine sunt Gleb și Svetlana Zilberstein?

Soții Zilberstein s-au născut în Kazahstan şi au dezvoltat împreună cu profesorul Pier Giorgio Righetti, de la Universitatea Politehnică din Milano, o tehnică chimică prin care sunt analizate molecule vechi de sute de ani, putând astfel să descopere anumite detalii despre viața de atunci. Primul lor experiment a fost pe manuscrisul original al romanului „Maestrul și Margareta” al scriitorului sovietic Mihail. Bulgakov. După acesta a urmat Anton Cehov, George Orwell, iar acum Vlad Țepeș cunoscut drept Dracula.

Foto: YouTube.com și theguardian.com