Top 10 țări cu cele mai mici armate din lume. Au doar câțiva oameni

de: Ana-Maria
20 08. 2021
diego-gonzalez-nJI8WAqpn7Y-unsplash

O armată păstrează o țară ferită de amenințările din exteriorul granițelor. Când ne gândim la o armată, prima imagine care ne vine în minte poate fi aceea cu mii de soldați care mărșăluiesc la unison, urmate de tancuri și alte arme, cu avioane care zboară deasupra capului.

Cu toate acestea, există țări care sunt recunoscute ca având cele mai mici armate din lume. Deși pare greu de crezut, unele națiuni au doar câțiva oameni în forțele lor armate oficiale.

Top 10 țări cu cele mai mici armate din lume

Locul 10: Gambia

Gambia este o mică națiune africană cu o forță care constă din batalioane de infanterie, Garda Națională și o marină. Armata gambiană are mai multe vehicule blindate, bărci de patrulare și un avion de luptă. Această țară africană are o forță totală de aproximativ 1.100 de bărbați, cu aproximativ 400 de polițiști militari.

Locul 9: Mauritius

Mauritius este o atracție turistică populară. Aproximativ 1,25 milioane de oameni trăiesc pe insulă. Situat în Oceanul Indian, Mauritius este la aproximativ 2000 de km de Africa de Sud. Țara nu are o armată permanentă. Există două unități paramilitare însumând aproximativ 1.500 de angajați. Are două avioane, patru elicoptere și nouă nave.

Locul 8: Barbados

Insula este protejată de o armată formată din aproximativ 1.000 de soldați împărțiți între forțele regulate și cele de rezervă. Soldații și marinarii sunt responsabili pentru menținerea securității interne, inclusiv patrularea coastei pentru eliminarea activităților ilegale, cum ar fi contrabanda.

Locul 7: Tonga

Situată în Pacificul de Sud, Tonga este alcătuită din 169 de insule, dintre care 39 sunt locuite. Forța militară Tonga numără doar aproximativ 500 de oameni în total. Tonga are o marină cu bărci de patrulare și un avion de patrulare. Se crede că țara are două aeronave, deși statutul lor operațional nu este clar.

Locul 6: Saint Kitts și Nevis din Marea Caraibilor

Forța de apărare din statul federal insular Saint Kitts și Nevis are două unități, infanterie și maritimă. În total, are o forță activă de 300 de angajați, cu un corp de 150 de cadeți. Unul dintre principalele scopuri ale forței de apărare este interceptarea traficului de droguri.

Locul 5: Haiti

Haiti este o țară frumoasă, cu unele dintre cele mai fabuloase plaje din lume. După o serie de lovituri de stat în anii ’90, armata haitiană a fost desființată în 1995. Cu toate acestea, țara și-a reintegrat armata în august 2019 cu inducerea a 248 de soldați și 15 ofițeri – toți instruiți în Mexic. Garda de coastă haitiană are 19 nave.

Locul 4: Monaco

Monaco este una dintre cele mai mici țări din lume, cu o populație de aproximativ 38.000 de oameni. Țara menține în armată 255 de oameni, dintre care 35 sunt angajați civili. Forța este formată din 10 ofițeri și 26 de subofițeri. Majoritatea ofițerilor au făcut servicii cu armata franceză.

Locul 3: Antigua și Barbuda

Antigua și Barbuda este o insulă din Marea Caraibelor de Est. Țara este cunoscută în principal pentru fabuloasa sa coastă și este o destinație turistică populară. Are 245 de militari, dintre care 170 sunt în serviciul militar activ și 75 în rezervă. Statul nu menține o forță paramilitară.

Locul

Islanda este singurul membru NATO care nu are o armată permanentă. Țara a detașat 200 de personal cu 230 de persoane suplimentare în rezervele sale. Garda de Coastă din Islanda are 4 avioane și 4 nave. Țara menține acorduri de securitate cu Danemarca, Norvegia și alte națiuni din jur. În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, SUA și-au asumat responsabilitatea de a apăra Islanda.

Locul 1: Vatican

Vaticanul este cea mai mică țară din lume, cu o populație de aproximativ 1.000 de oameni. Este un stat neutru și nu are forțe armate proprii. Apărările sale militare sunt asigurate de Forțele Armate Italiene.

În interiorul Vaticanului, Garda elvețiană, formată din 135 de persoane, este însărcinată cu securitatea statului, precum și a Papei. Pentru a se califica drept gardă elvețiană, bărbații trebuie să fie din Elveția, necăsătoriți și ar trebui să fi fost supuși serviciului militar obligatoriu în Elveția.

Foto: Unsplash, Pexels.com