Super-alimentele care pot vindeca organismul

de: Ana-Maria
28 06. 2022
super alimente
super alimente

Există alimente și băuturi pe care dacă le consumăm fie ne aduc o mulțime de beneficii, fie ne ajută să ne recuperăm după o boală sau o intervenție chirurgicală. Trebuie doar să știm că sunt cele adecvate, cum ar fi super-alimentele.

Fiecare super-aliment, fie că este o legumă, un fruct, o sursă de proteine sau o grăsime sănătoasă, oferă ceva unic pentru corpul nostru. Potrivit Listverse, s-a demonstrat că unele dintre aceste alimente ajută la inflamații, la funcția imunologică, la vindecare și la furnizarea energiei de care avem nevoie pentru a ne face bine.

Super-alimentele benefice organismului nostru

Sardinele, macroul, anșoa, somonul și heringul (SMASH) se remarcă prin nivelul scăzut de mercur și alte substanțe toxice și prin conținutul ridicat de acizi grași omega-3. Trebuie să alimentăm creierul cu aceste grăsimi omega-3 care îmbunătățesc starea de spirit și concentrarea, deoarece 60 la sută din creier este format din grăsimi. Peștii SMASH sunt, de asemenea, antiinflamatori. Din fericire, peștii SMASH sunt ușor de găsit în magazine.

Cu toate acestea, mai există și alte opțiuni cu un conținut scăzut de toxine, inclusiv tonul ușor, păstrăvul și crustaceele din conserve. De preferat, acești pești trebuie gătiți la aburi, la cuptor sau la grătar. Cel puțin două porții de pește pe săptămână ar trebui să fie incluse în dieta noastră, una dintre aceste porții provenind dintr-un pește gras precum SMASH.

Legumele verzi sunt, de asemenea, super-alimente care pot aduce organismului o mulțime de beneficii. Vitaminele A, C și calciu, precum și fitochimicalele (substanțe chimice provenite din plante care au un efect benefic asupra sănătății), sunt abundente în varză sau spanac.

De asemenea, ele contribuie la o dietă sănătoasă prin aportul de fibre. Vedețurile oferă mai multe avantaje, printre care:

  • Capacitatea de a reduce avansarea bolilor oculare, cum ar fi glaucomul, cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă.
  • O memorie mai bună și abilități cognitive.
  • Menținerea colesterolului.
  • Risc mai mic de diverse tumori maligne, cum ar fi cele ale sânului, plămânilor, intestinului și vezicii urinare.

Pentru a le face gustoase, se pot sota cu puțin ulei de măsline sau în salate. Supele și tocănițele pot include, de asemenea, verdețuri.

Afinele se află în fruntea practic a oricărei liste de superalimente. Murele, zmeura, căpșunile și afinele proaspete sunt sărace în calorii, bogate în fibre și pline de antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi care cauzează cancerul.

Flavonoidele, compușii vegetali care dau fructelor de pădure culoarea lor strălucitoare, sunt abundente atât în fructele de pădure congelate, cât și în cele proaspete. Acestea acționează ca antioxidanți puternici care pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă, a diabetului și a bolilor care se deteriorează, cum ar fi Alzheimer.

Toate nucile au un lucru în comun: toate sunt bogate în fibre, grăsimi și proteine. Ele includ, de asemenea, grăsimi mononesaturate care pot avea un rol în reducerea riscului de boli de inimă. în ciuda conținutului lor ridicat de grăsimi, nucile au fost asociate cu un risc scăzut de creștere în greutate și obezitate. Alunele sunt „super nuci”, deoarece proprietățile lor antioxidante ajută la prevenirea unor boli precum cancerul.

Fie că este vorba de o infecție virală, bacteriană sau fungică, usturoiul este unul dintre cele mai bune alimente pe care le putem consuma pentru a ne ajuta sistemul imunitar. Poate că nu are cel mai apetisant miros (deși unora dintre noi le place), dar este unul dintre cele mai puternice alimente care poate face minuni pentru sistemul nostru imunitar.

Usturoiul, ceapa, prazul, arpagic și alte legume similare sunt, de asemenea, benefice pentru scăderea tensiunii arteriale, menținerea sănătății inimii și prevenirea cancerului. Usturoiul este bogat în vitamina C, mangan, seleniu și fibre, ceea ce îl face o componentă culinară sănătoasă și gustoasă. Este unul dintre cele mai consumate alimente pentru susținerea sistemului imunitar.

Ghimbirul evocă amintiri ale nopților plăcute de iarnă petrecute lângă foc. Acesta are o aromă obișnuită de iarnă care se găsește în prăjituri, latte și alte produse de patiserie. Ghimbirul ajută la digestie, calmarea durerilor de stomac, tratament pentru artrită și împotriva grețurilor.

De asemenea, poate ajuta la prevenirea unor maladii precum bolile de inimă, demența și cancerul. Datorită conținutului său de potasiu, fier ridicat și vitamina C, ghimbirul este un accesoriu indispensabil în dulapul de bucătărie ca un stimulent al sistemului imunitar.

Alte super-alimente sunt iaurtul, broccoli și avocado.

Foto: Depositphotos.com