Stai cu chirie? Ce avantaje are locuitul cu chirie?

de: Claudiu Petrișor
03 09. 2021
locuinta
Locuinta

Când vine vorba de stat cu chirie sau achiziționarea unei locuințe pe o perioadă îndelungată, oamenii se împart în două mari tabere. În timp ce unii sunt convinși că a sta cu chiria este mai avantajos, sunt destui care aleg să se împrumute la bancă pe o perioadă îndelungată tocmai pentru „a avea casa lor”. Totuși, care sunt avantajele în a fi chiriaș?

Avantaje în „a sta cu chirie”

  • Când decizi să închiriezi o locuință nu ai nevoie de acceptul băncii. Sunt extrem de multe persoane care, din diferite motive, nu pot să obțină un credit de la bancă. Astfel, postura de chiriași este cel mai simplu mod de a avea un acoperiș deasupra capului.
  • A fi chiriaș îți oferă o libertate de mișcare incredibilă. De exemplu, nu ești legat de un loc și oricând poți să-ți schimbi jobul, orașul sau cartierul. Există destul de multe persoane care nu caută stabilitate, ci flexibilitate.
  • Când ești chiriaș, nu te interesează deloc reparațiile din locuință. Astfel, nu trebuie să-ți bați capul cu fondul de rulment, cu eventuale defecțiuni și nu ești nevoit să mergi la ședințele de bloc.
  • Un alt mare avantaj în a fi chiriaș este acela că, de cele mai multe ori, chiria este ceva mai ieftină decât rata pe care ar trebui să o platesti pentru o locuință achiziționată cu un credit imobiliar. Astfel, un chiriaș se poate bucura de restul de bani în mai multe moduri. Proprietarii au și costuri de întreținere extra.
  • Încă un lucru benefic pentru chiriași este că pot plăti doar o cameră și există posibilitatea de a împărți costurile cu mai mulți colegi de apartament. În plus, nu există presiunea ratei.
  • Chiriașii pot alege să locuiască în complexe de apartamente care oferă facilități de care s-ar putea să nu se bucure în casa lor privată, cum ar fi piscine interioare sau în aer liber.

Românii, campioni la proprietăți

România este pe primul loc la nivel mondial în ceea ce privește procentul din populație care deține locuințe. Conform datelor Eurostat, 96% dintre români sunt proprietari. Ca o paranteză, în Germania, acolo unde legea favorizează chiriașii, doar 52% sunt proprietari. Legea germană permite consiliilor locale să oprească o creştere a chiriei cu mai mult de 15% în decurs de trei ani.

Cele mai scumpe țări din Europa după chirii

Chiriile sunt în creștere în ultimii ani în Europa, se arată în publicația The Telegraph. Cea mai scumpă țară este Regatul Unit al Marii Britanii, unde valoarea medie a chiriei este de 902 euro pe lună. Urmează Elveția cu 822 de euro pe lună și Luxemburg cu 804 euro pe lună. Islanda este pe poziția a 4-a cu 679 de euro media pe lună, urmată de Țările de jos cu 625 de euro pe lună.