Și tu te-ai jucat de-a „hoții și vardiștii”. Totuși, ce sunt vardiștii?

de: Bogdan Andu
05 12. 2022
vardiștii

Copilăria este perioada din viața unui om în care are timp să se joace, să învețe și să descopere ceea ce îi place. Cea mai comună activitate este joaca prin diferite metode, cărți, alergare sau farse. „Hoții și vardiștii” este un joc care ar putea trezi nostalgia în mulți dintre noi. Cu toate că știm cu toții ce sunt hoții, dar ce sunt oare aceia vardiștii?

Care sunt jocurile de altădată?

Știm, copiii din ziua de astăzi nu mai petrec atât de mult timp afară precum stăteau cei din generația mai matură. Conflictul de generații durează de foarte mult timp, iar diferențele sunt vizibile constant.

Dacă în trecut, cei mici uitau să mai intre în casă de la joacă, în prezent, aceștia se joacă în fața unui monitor online. Deși evoluția tehnologică a adus multe beneficii, poate aceasta reprezintă un dușman pentru copilărie în sine.

  • Adevăr și provocare. Este unul dintre cele mai populare jocuri. Este ideal pentru un grup de prieteni format din 3-5 persoane, dar poate ajunge și până la 10. Există întotdeauna un orator care întreabă „Adevăr sau provocare?”, iar într-o ordine stabilită, persoana trebuie să răspundă. În funcție de alegerea făcută, îi este pusă o provocare sau o întrebare la care trebuie să răspundă fără să mintă;
  • Rațele și vânătorii. Acesta are nevoie de cel puțin 5 persoane, dintre care 2 sunt vânători și restul rațe. Vânătorul are rolul de a atinge cu mintea rațele, iar acestea din urmă trebuie să se ferească. Cine este lovit, este eliminat din joc;
  • Mațele încurcate. Mereu în grup exista o persoană care era mai flexibilă și voia să joace. Este nevoie de cel puțin 5 persoane, dintre care unul va fi desemnat doctor. Ceilalți vor trebui să se amestece cât mai mult, ținuți de mână, iar doctorul va trebui să îi descurce.

Ce sunt vardiștii din jocul „Hoții și vardiștii?”

Cu toate că aproape toți copiii au jucat, aproape nimeni nu știa esența numelui. Poate de multe ori, denumirea era schimbată pentru că nu era înțeleasă. Pentru a elogia jocul este nevoie de explicarea regulilor. Erau formate două echipe a câte 3-4 membrii, unii fiind hoții, iar ceilalți, „vardiștii”. Hoții trebuiau să se ascundă, iar când unul din echipa vardiștilor găsea un hoț, îl fugărea până când îl prindea și era dus la închisoare.

Vardistul a fost agent de poliție

Vardiștii nu aveau voie să se grupeze mai mult de doi pentru a fugări un hoț, iar la final când toți erau prinși, rolurile erau inversate.
Originea jocului s-a pierdut în negura timpului, însă numele a fost transmis din generație în generație. DEX consemnează faptul că vardistul a fost un agent de poliție care era instruit să păzească străzile unui oraș.

Foto: Depositphotos.com