Regele Charles are cancer. Cine ar putea să urmeze la tron? Regele Charles a procedat ca Ferdinand al României

de: Claudiu Petrișor
08 02. 2024
Printul William si Charles

Regele Charles al III-lea a fost diagnosticat cu cancer. Anunțul a fost făcut de Palatul Buckingham, iar suveranul britanic a început deja tratamentul. Ofițerii de presă de la Buckingham nu au precizat de ce tip de cancer suferă Regele Charles al III-lea. Un lucru este sigur: boala a fost depisatată în timpul unei operații de prostată. Starea de sănătate a Regelui Charles i-a făcut pe mulți să-și pună întrebarea: cine urmează la tronul Marii Britanii?

În vârstă de 75 de ani, Regele Charles al III-lea a început tratamentul și va sta departe de blițurile aparatelor de fotografiat până la încheierea procedurilor, dar perioada nu a fost menționată.

Încoronat în mai 2023, Regele Charles al III-lea își va păstra rolul constituţional de şef al statului preluat după moartea Reginei Elisabeta a II-a și va continua inclusiv să semneze documentele oficiale. Cel mai probabil, o serie de angajamente publice la care urma să participe Regele vor fi amânate sau anulate.

Cine urmează la tron după Regele Charles al III-lea?

Ordinea succesiunii în monarhie este bine stabilită de secole. Moștenitorii direcți sunt primii născuți ai cuplului regal. Regina Elisabeta a II-a a reprezentat totuși o anomalie. Cursul istoriei ar fi trebuit să fie total diferit.

În 1936, după ce a domnit mai puțin de un an, Edward al VIII-lea devine primul monarh englez care a abdicat voluntar de la tron. Acesta a decis să abdice după ce guvernul și publicul britanic i-au condamnat decizia de a se căsători cu o femeie divorțată, pe nume Wallis Warfield Simpson. După decizia de abdicare, pe data de 11 decembrie 1936, fratele cel mic devine Regele George al VI-lea. Regele George al VI-lea este tatăl Reginei Elisabeta a II-lea.

Viitorul succesor al coroanei este fiul Regelui Charles al III-lea, Prințul William, nepotul cel mare al Reginei Elisabeta a II-a. După moartea viitorului Rege William, pe tron va urca Prințul George de Cambridge, fiul acestuia.

Casa Regală, mai transparentă ca oricând

Anunțul Casei Regale a surprins pe toată lumea. Până acum, protocolul regal nu permitea dezvăluirea unui astfel de diagnostic către public. Cel mai cunoscut exemplu este cel al Regeleui George al VI-lea, bunicul lui Charles, care a murit de cancer pulmonar fără ca nimeni să știe detalii despre boala lui.

Regele Ferdinand, mai transparent ca nimeni altul

Se pare că Charles al III-lea nu este primul care a comunicat transparent cu poporul cu privire la boala sa. „Acest lucru s-a făcut în cazul regelui Ferdinand al României, în momentul în care a fost clar că are o boală foarte gravă”, a declarat pentru romania.europalibera.org Nicolae Pepene, istoric și muzeograf la Brașov.

„Inclusiv temperatura, date medicale detaliate. Exista o rubrică, preluată cam de toate presa, cu starea de sănătate a regelui. Cred că așa este și corect. Ciudat este când este ascunsă starea de sănătate a unui conducător”, a mai spus Nicolae Pepene.

Regele Ferdinand a murit în 1927 din pricina unui cancer la intestine. Ferdinand a fost vegheat pe patul de moarte de Regina Maria și de copiii lor Maria, Elisabeta, Prințul Nicolae și Principesa Ileana. Conducătorul României avea numai 62 de ani.

Ferdinand I