Premisă sau premiză? Cum este corect?

de: Sorin Florea
05 01. 2023
premisa
Premisa sau premiza? Cum este corect?

Cuvintele folosite în limbajul uzual denotă capacitatea intelectuală a fiecăruia. Din păcate, foarte mulți oameni utilizează anumiți termeni în mod greșit și folosesc variante greșite. Așa este și cazul „premisă sau premiză”, care dă bătăi de cap pentru foarte multe persoane.

Trebuie precizat de la bun început că între cei doi termeni unul singur este corect, însă în limbajul colocvial cei mai mulți aleg să folosească varianta mai ușor de exprimat din punct de vedere fonetic. După cum probabil v-ați dat seama „premisă” este termenul corect, în timp ce „premiză” este greșit.

Cum este definit cuvântul „premisă”?

Într-adevăr foarte mulți oamenii aleg să zică „premiză” în loc de „premisă”, fiindcă este mai ușor de exprimat. Acest termen este împrumutat din limba franceză de la „prémisse”. Potrivit Dicţionarului explicativ al limbii române, cuvântul „premisă” este definit ca „1. Fiecare dintre propozițiile inițiale ale unui raționament, din care se deduce concluzia. 2. Idee de bază, punct de plecare.”

Iată câteva exemple simple de înțeles:

  • Trebuie plecat de la premisa că totul poate fi rezolvat, pentru a îți atinge obiectivul final. Trebuie plecat de la premiza că totul poate fi rezolvat, pentru a îți atinge obiectivul final.
  • Există premise că lucrurile vor evolua în direcția potrivită. Există premize că lucrurile vor evolua în direcția potrivită.

Cu alte cuvinte, premisa este un enunț care neagă sau afirmă ceva despre un lucru, eveniment, etc. Potrivit gramaticii limbii române premisa poate fi clasificată în două tipuri:

  • premisa majoră – care conține termenul major (predicatul concluziei unui silogism)
  • premisa minoră – care conține termenul minor (subiectul concluziei unui silogism).

Curiozități despre limba română

  • Limba noastră este singură limbă din Europa în care se poate face o propoziție completă, compusă din cinci cuvinte ce conțin doar vocale: „Oaia aia e a ei”;
  • În limba română cei mai mulți termeni încep cu litera „C”. 19.750 de cuvinte din dicționar încep cu această literă;
  • Cuvintele „Dor” şi „Doină” nu pot fi traduse cu exactitate în nicio altă limbă din lume;
  • Cele mai folosite cuvinte din limba noastră sunt prepozițiile „pe”, „de” sau „la”, conjuncțiile coordonatoare „și”, „sau”, ori verbele auxiliare „a avea” și „a fi”.

Foto: Pexels.com