Povestea becului care REFUZĂ să se ardă. Are peste 120 de ani și încă luminează

de: Sorin Florea
02 12. 2021
bec z
Povestea becului care nu arde niciodata

Un bec produs de compania Shelby luminează neîntrerupt încă din anul 1901 și a devenit un simbol pentru Statele Unite ale Americii. Acesta este aprins în încăperea deținută de Departamentul de Pompieri Livermore-Pleasanton, la 4550 East Avenue, Livermore, California. Becul a intrat în Cartea Recordurilor datorită longevității sale.

Becul care nu a fost stins niciodată

Când a fost produs prima dată becul a avut 30 de wați sau 60 de wați, nu se știe exact, dar acum este foarte slab, emițând aproximativ aceeași lumină ca o veioză de 4 wați. Dispozitivul de iluminat a fost inventat de Adolphe Chaillet, un inginer francez care a depus un brevet pentru această tehnologie.

Becul cu filament de carbon a fost fabricat în Shelby, Ohio, de către Shelby Electric Company la sfârșitul anilor 1890. Ulterior, acesta a fost donat Departamentului de Pompieri de Dennis Bernal, în 1901. Bărbatul era proprietarul companiei Livermore Power and Water și a donat becul stației de pompieri când a vândut firma. Această poveste a fost susținută de pompierii voluntari din acea epocă.

Longevitatea sa neobișnuită a fost observată pentru prima dată în 1972 de reporterul Mike Dunstan. După săptămâni în care a intervievat oameni care au trăit în Livermore, el a scris un articol intitulat „Light Bulb May Be World’s Oldest” (Probabil cel mai longeviv bec din lume), publicat în „Tri-Valley Herald”, potrivit Wikipedia.org.

În anul 1976, pompierii s-au mutat de la locația respectivă și au luat becul cu ei, însă nu l-au deșurubat de frică să nu îl deterioreze, ci au preferat să taie cablul soclului. Dispozitivul de iluminat a fost lipsit de energie electrică pentru doar 22 de minute în timpul transferului, iar un electrician a fost prezent pentru a instala becul în generatorul de urgență al noii stații de pompieri. De atunci, becul a funcționat neîntrerupt pe o sursă de alimentare continuă. Anterior acestui eveniment, becul a mai fost întrerupt de la rețea pentru perioade scurte de timp, cum a fost cazul în 1937, când a avut loc o renovare și o întrerupere ciudată de curent. În anul 2001, împlinirea a 100 de ani a becului a fost sărbătorită cu un grătar comunitar și muzică live.

În seara zilei de 20 mai 2013, publicul larg a fost martor, printr-o cameră web, că becul s-a ars. A doua zi, a fost chemat un electrician pentru a-i confirma starea. S-a stabilit că becul nu s-a ars, ci s-a constatat că sursa de alimentare era defectă. Trecuseră aproximativ nouă ore și 45 de minute înainte ca lumina să fie restabilită și povestea să meargă mai departe.

Foto: Wikipedia.org