„Nu fă!” sau „Nu face!”, „Nu du!” sau „Nu duce!”, „Nu adu!” sau „Nu aduce!”? Care sunt variantele corecte?

de: Iulia-Andreea Coste
31 08. 2021
pexels-erik-mclean-9272385
Nu adu sau nu aduce

Formele de imperativ ale unor verbe ne pot pune în încurcătură uneori, din cauza felului în care este construită forma negativă, la persoana a II-a singular. Cum ne putem descurca însă în situațiile de acest tip?

Care este regula pe care o putem aplica pentru a ne exprima corect, când folosim construcții la imperativ?

Imperativul (modul verbal care ne ajută să exprimăm rugăminți, ordine sau îndemnuri) are un statut aparte, atunci când vorbim despre construcția formei lui negative.

În general, când vrem să folosim forma negativă a unui verb, aflat la un alt mod, pur și simplu, punem particula „nu” în fața formei verbale afirmative:

Astăzi mergem împreună la teatru. (formă afirmativă)

Astăzi nu mergem împreună la teatru, pentru că nu mă simt bine. (formă negativă)

La imperativ, forma de singular, situația stă puțin diferit.

La afirmativ, verbele au o formă:

-ți curat în cameră, te rog. E multă dezordine.

Du tu gunoiul!

Zi-mi și mie vestea cea nouă!

La negativ, forma verbului este alcătuită însă din negația „nu” și infinitivul scurt al verbului conjugat (forma la care vom regăsi verbul în dicționar). De aceea, vom spune:

Nu face asta, e deranjant. (și nu Nu fă asta…)

Nu duce încă gunoiul. Mai am ceva de pus în sac. (și nu Nu du gunoiul…)

Nu-mi zice vestea încă! Îmi plac surprizele. (și nu Nu-mi zi vestea…)

Această regulă de formare explică și situația verbului a fi, care la forma afirmativă se va scrie cu două i-uri, fiind forma lui flexionară (Fii atent! Se face un anunț important.), în timp ce la forma negativă, îl vom nota cu un singur i (întrucât forma lui de dicționar are doar un singur i: Nu fi răutăcios!).

Există și verbe, precum a scrie, a căror formă afirmativă de imperativ coincide celei de infinitiv și, de aceea, pare a nu respecta tiparul descris mai sus (Scrie mai frumos! → Nu mai scrie atât de repede!)

Forma de plural a acestui mod este alcătuită pe tiparul tuturor celorlalte forme negative ale verbului, din negație și forma afirmativă (De pildă, Faceți! → Nu faceți!; Ziceți! → Nu ziceți!, Duceți! → Nu duceți! Etc).

O greșeală pe care o mai observăm, uneori, în scris, în legătură cu această formă de imperativ se referă la tendința unora dintre utilizatorii limbii de pune cratimă în interiorul acestei forme. Sunt greșite, așadar, grafii precum:

Face-ți ordine în camerele voastre!

De regulă, utilizăm cratima pentru a despărți două cuvinte diferite, pe care le pronunțăm împreună, însă în cazul amintit mai sus, nu poate fi vorba despre două cuvinte diferite. Astfel, cratima nu-și are locul.

Foto: Pexels.com