Muntele Aragats, locul unde gravitația nu funcționează

de: Sorin Florea
05 02. 2021
muntele aragats
gravitatia nu functionează

Muntele Aragats este un masiv vulcanic, izolat, cu patru vârfuri, situat înArmenia. Vârful său nordic, la 4.090 m deasupra nivelului mării, este cel mai înalt punct din Caucazul Mic și Armenia. Este, de asemenea, unul dintre cele mai înalte puncte din Munții Armeni.

Masivul Aragats este înconjurat de râul Kasagh la est, râul Akhurian la vest, câmpia Ararat la sud și câmpia Shirak la nord. Circumferința masivului este de aproximativ 200 km și acoperă o suprafață de 6.000 km pătrați sau aproximativ 1⁄5 din suprafața totală a Armeniei. Nu mai puțin de 944 km pătrați din munte sunt situați la peste 2.000 m.

Etimologia numelui

Conform tradiției armene, Aragats provine din cuvintele „Արա Ara” + „գահ gah”, cuvinte care se traduc prin „tronul lui Ara”. Ara se referă la legendarul erou „Ara cel Frumos”. Aragats a fost menționat de istoricul medieval timpuriu Movses Khorenatsi, care în lucrarea „Istoria Armeniei” susține că muntele poartă numele lui Aramaneak, fiul lui Hayk, legendarul tată al poporului armean. Provincia modernă Aragatsotn, dominată de munte, a fost formată în 1995. Numele muntelui mai este scris și Aragatz sau Aragac.

Geologia muntelui Aragats

Situat la 40 de kilometri nord-vest de capitala armeană Erevan, Aragats este un vulcan mare cu numeroase orificii de fisură și conuri adventive.  Craterul din vârf este tăiat de o linie lungă de 13 kilometri de conuri, care au generat, laharuri (noroi amestecat cu lavă) și fluxuri de lavă. Sistemul vulcanic acoperă o suprafață de 5.000 km pătrați și este unul dintre cele mai mari din regiune. Activități mai recente, în centrele de flanc, au avut loc în Tirinkatar, Kakavasar și Ashtarak, precum și Jrbazhan în zona de vârf. Magmele care hrănesc Aragats sunt neobișnuit de calde pentru magmele derivate din arc, rezultând fluxuri de lavă lungi și voluminoase.

Muntele Aragats sfidează legile fizicii

O situație incredibilă are loc la baza muntelui. Gravitația pare să nu funcționeze. Aici, cei care vor să urce pe munte cu mașina, motocicleta sau bicicleta nu trebuie să facă nimic, fiindcă mijlocul de transport urcă singur. Ulterior, oamenii de știință au analizat situația și au descoperit că este de fapt o iluzie optică, generată de înclinarea greu de sesizat a terenului.

Foto: Wikipedia