Ce sunt gazele lacriomgene? Care e istoria Jandarmeriei Române?

de: Claudiu Petrișor
11 08. 2018
gaze_lacrimogene

Zeci de mii de oameni care au ieșit în Piața Victoriei pe data de 10 august 2018 au fost dispersați de jandarmi, aceștia folosind gaze lacrimogene. Ce sunt aceste gaze și cum reacționează organismul în contact cu substanțele chimice pe care le conțin?

Gaze lacrimogene. Ce sunt acestea?

Gazele folosite de Jandarmeria Română se numesc gaze lacrimogene (care provoacă lăcrimare) și sunt un ansamblu de compuși chimici ce cauzează incapacitate temporară prin iritarea ochilor (înțepături, lăcrimare, dificultate în a ține ochii deschiși) și/sau a sistemului respirator.

De obicei, gazele lacrimogene au o toxicitate redusă și nu sunt letale. Gazul lacrimogen este utilizat de către Jandarmeria Română fie ca aerosol (pentru autoapărare), fie în grenade.

Ce efecte pot avea gazele lacrimogene? Odată ce sunt inhalate, acestea irită căile respiratorii și ochii, provoacă probleme de respirație, dureri în zona toracică, spasme sau stări de greață. Dacă gazele sunt inhalate în doze mai mari, pot provoca hemoragii interne, edem pulmonar sau necroze ale aparatului digestiv. Cele mai expuse la aceste substanțe chimice sunt persoanele care suferă de astm.

Când a luat naștere Jandarmeria Română?

Jandarmeria Română a luat naștere pe data de 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica (1854-1856) a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând legea intitulată „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Apoi, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Jandarmeria a fost supusă unui amplu proces de modernizare. Prin Legea de organizare a puterii armate în România, din noiembrie 1864, Jandarmeria a fost scoasă de sub administraţia Ministerului de Interne şi subordonată direct Ministerului de Război, ca element component al armatei permanente.

De ce moneda românească se numește „leu”? De unde vine denumirea de „leu”?

Foto: revista22.ro