E adevărat că prima bombă aruncată asupra Berlinului în Al Doilea Război Mondial a omorât un elefant de la Zoo?

de: Ana-Maria
28 11. 2020
Ambika
Elefant

În cel De-al Doilea Război Mondial au căzut mai multe bombe asupra Berlinului decât asupra oricărui alt oraș german. Cincizeci de mii de oameni au murit și sute de mii au rămas fără adăpost pe parcursul războiului.

Se spune că zeci de mii de copii și-au pierdut viața în bombardamentul aliaților și, totuși, după război, germanii nu au învinuit niciodată britanicii sau americanii pentru acest masacru masiv. Istoricii presupun că acest lucru este din cauza faptului că poporul german s-a simțit responsabil pentru rolul pe care l-au jucat în lăsarea lui Hitler și a colaboratorilor săi să ajungă la putere.

Războiul strategic aerian a avut două obiective: în primul rând, distrugerea orașului ca loc de producție și, în al doilea rând, demoralizarea completă a populației, ducând în cele din urmă la renunțarea la Hitler de către poporul german. Strategii din Londra și, mai târziu, cei de la Washington, erau dispuși să accepte moartea a zeci de mii de civili germani pentru a atinge aceste obiective.

Dar, înainte de a se întâmpla oricare dintre acestea, primul efort de bombardament britanic la scară largă a avut un accident neașteptat. Primul raid aerian major asupra capitalei germane a ucis un elefant în grădina zoologică din Berlin. Multe articole susțin în mod fals că bomba britanică a ucis singurul elefant din grădina zoologică.

Această zvon fals a circulat atât de mult pe internet încât a devenit o legendă urbană. Oricât de trist ar fi, este păcat că nu este adevărat, pentru că ceea ce s-a întâmplat, de fapt, este și mai rău.

Elefanții din Berlin

Grădina Zoologică din Berlin avea nouă elefanți la începutul celui De-al Doilea Război Mondial. Elefant indian numit Siam a fost singurul pahiderm care a supraviețuit bombardamentelor aliate. Primul a fost ucisă în 1940, iar apoi bombele căzute în 1944 au ucis încă șapte, lăsându-l pe Siam singur.

Vara anului 1940 a marcat începutul așa-numitelor „bombardamente strategice” din Berlin. Primul ministru britanic Winston Churchill spera să îndepărteze civilul german distrugând capitala Germaniei, potrivit War History.

Cu toate acestea, primul atac din noaptea de 26 august 1940 de către Royal Air Force a fost un dezastru militar. Șase din cele cincizeci de bombardiere ale acestora s-au prăbușit, un șemineu dintr-o suburbie a Berlinului a fost distrus, doar doi germani au fost răniți ușor și, așa cum am văzut deja, singura victimă reală a fost un elefant în grădina zoologică din Berlin.

Cu toate acestea, nu a durat mult până când britanicii și-au pus la cale acțiunile. Au adus rapid îmbunătățiri tehnologice bombardierelor lor și, ca rezultat, sistemele de navigație au devenit mai precise și ținta bombei a fost mai eficientă.

Tactica de bombardare a fost de a forța populația în pivnițe și buncăre, astfel încât distrugerea reală să poată începe cu utilizarea bombelor pentru a șterge tot ce a rămas la suprafață. Din martie 1944, americanii au început să atace capitala în timpul zilei, iar britanicii au continuat pârjolirea noaptea.

Foto: Pexels.com