E adevărat că Iisus nu s-a născut în anul 1?

de: Claudiu Petrișor
12 11. 2019
iisus

Iisus Hristos este unul dintre cele mai importante personaje care a marcat definitiv omenirea. Acesta este considerat de către creștini ca fiind Fiul lui Dumnezeu și numărătoarea anilor omenirii începe de la anul nașterii lui Iisus Hristos. Sau, mai bine zis, ar trebui să înceapă. Căci, în mod hilar, se pare că Iisus nu s-a născut chiar în anul 1.

Dionisie cel Smerit (470- 545) a rămas în istorie ca fiind cel care a venit cu propunerea numărării anilor începând cu anul nașterii lui Isus Hristos. Totuși, acesta nu a explicat niciodata cum a stabilit anul de nastere al lui Iisus Hristos. Dionisie cel Smerit este cel care a folosit un tabel cu datele de prăznuire a Sfintelor Paști. Biblia este documentul care oferă indicii cu privire la nașterea lui Iisus pe baza referirilor la conducătorii Imperiului Roman din acea vreme.

Care sunt dovezile istorice că Iisus a existat?

De exemplu, Ioan Botezatorul și-a început predica în al 15-lea an al domniei împaratului roman Tiberius. El a succedat lui Augustus Caesar în anul 14 d. Hr., ceea ce înseamnă că Ioan a predicat în 29 d. Hr. Ioan era cu șase luni mai în vârstă decât Fiul lui Dumnezeu, iar Iisus a inițiat primele predici la „aproximativ 30 de ani”.

În consecinta, Iisus s-a născut în jurul anilor 3-2 î. de Hr. Chiar Papa Benedict al XVI-lea a considerat că data de 1 d. Hr. nu este corectă în privința nașterii lui Iisus, el estimând acest eveniment între anii 7 și 2 î. de Hr.

Patru dovezi că Iisus Hristos a existat:

  • Conform istoricilor, epistolele lui Pavel au fost scrise la 25 de ani de la moartea lui Iisus din Nazareth. Biografia lui Iisus, scrisă tot de Pavel, ar fi fost realizată la 40 de ani de la crucificarea lui Iisus Hristos.
  • O altă dovadă a fost lăsată de un evreu pe nume Flavius Josephus care a scris despre istoria iudaismului în jurul perioadei 93 d. Hr. În lucrarea sa, acesta face două referiri la Iisus Hristos. În“Antichităţile evreilor”, cartea 18, capitolul 3, punctul 3, celebrul istoricul Flavius ​​Josephus scrie: „Acum, într-un timp exista Isus, un om înțelept, dacă îmi este permis să-l numesc om, pentru că el a fost un făcător de lucrări minunate – un profesor atâtor oameni care au primit adevărul cu plăcere. El a atras de partea lui mulți dintre evrei și mulți dintre alte neamuri. El a fost Hristos; și atunci când Pilat, la sugestia principalilor bărbați dintre noi, l-a condamnat la crucificare, cei care l-au iubit de prima dată nu l-au părăsit, pentru că le-a apărut viu din nou a treia zi, aşa cum profeții divini au prezis aceste lucruri”.
  • Politicienii romani Plinius şi Tacitus scriu și ei că Iisus a fost executat în timpul guvernării lui Pilat din Pont în Iudeea (26-36), date care corespund cu cele din Evanghelii. De menționat că cei doi romani nu erau de acord cu religia creștină.
  • Lucian, născut în anul 115 d.Hr., a fost un satiric grec bine cunoscut. Deși și-a bătut joc de creștini, acesta a furnizat importante dovezi ale existenței lui Iisus fără însă să-i menționeze numele. „Ei îl venerează şi astăzi, omul din Palestina care a fost răstignit pentru că a adus această nouă formă de inițiere în lume (…)”, nota Lucian.